Dăianu îi contrazice pe Vlădescu şi Tănăsescu: Şomajul va creşte în 2010 (VIDEO)

0

Citeşte şi ANOFM: Şomajul a ajuns la 8,1%. În România erau peste 740.000 de şomeri la sfârşitul lunii ianuarie

                  Vlădescu şi Tănăsescu nu cred că numărul şomerilor va ajunge la un milion

„Eu nu cred că poate să scadă rata şomajului nu numai pentru că ar exista o întârziere pe care o evoca guvernatorul Isărescu, ci pentru că într-o perioadă de criză economică provocată de o criză financiară, consecinţele sunt mult mai grave decât într-o simplă recesiune economică”, a declarat la The Money Show fostul ministru de Finanţe, Daniel Dăianu.

Fostul ministru de Finanţe se aşteaptă ca firmele să continue să disponibilizeze personal în acest an, în condiţiile în care business-ul mai are mult pînă să îşi revină.

„Firmele sunt obsedate de tăierea costurilor. Cred că şomajul va creşte. Nu avem forţă de compensaţie”, a mai adăugat Dăianu.

Declaraţiile lui Dăianu vin să confirme estimările patronatelor care se aşteaptă ca numărul şomerilor să depăşească în acest an 1 milion de persoane, iar rata şomajului la nivelul întregii ţări să treacă de 10 la sută. Guvernul afirmă însă, că numărul şomerilor va scădea pînă la sfârşitul anului, iar rata şomajului la finalul lui 2010 va fi de 7,3 la sută.

Potrivit datelor Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, numărul şomerilor a urcat în ianuarie la aproape 741 de mii, cu peste 31 de mii mai mult decât în decembrie. Rata şomajului a ajuns astfel la 8,1 la sută.

Reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu a declarat la sfârşitul lunii ianuarie că nu crede  că România va atingenivelul de un milion de şomeri.

„Eu nu cred că numărul de şomeri va avea o tendinţă crescătoare în perioada următoare. Restructurarea sistemului privat care a avut loc anul trecut a adus nivelul şomajului la un nivel de vârf. Restructurarea sistemului bugetar de anul acesta nu va aduce la disponiblizări foarte mari. Va fi un mix între reduceri, acolo unde este cazul, şi o îngheţare a salariilor. Cred că prin măsurile proactive de recalificare sau specializare, numărul şomerilor nu va creşte foarte mult”, este de părere reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu.

Nici ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, nu vede o creştere a numărului de şomeri.

„Documentele, calculele şi analizele noastre merg în ideea de a reduce şomajul, de a crea noi locuri de muncă. Care va fi cifra finală veţi vedea la sfârşitul anului. Nu cred că vom avea mai mulţi şomeri pentru că avem creştere economică şi avem zone în care este necesar de forâă de muncă”, a declarat ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu.