Dan Schwartz, Scot&Company: Nu se poate sancţiona de două ori întârzierea la plata obligaţiilor fiscale (VIDEO)

0

Citeşte şi Vlădescu a ascuns un monstru sub dobânda de 0,05% pe zi. O penalizare suplimentară de 15%

Este doar una dintre criticile aduse proiectului de modificare a Codului de Procedură Fiscală. Experţii spun că în trecut a mai existat o asemenea prevedere, dar care a fost anulată pe motiv de neconstituţionalitate.

„Ceea ce se întâmplă este sancţionarea de 2 ori a aceleiaşi abateri, o dată cu dobânda, după aceea cu penalitatea de 5%, respectiv de 15%”, a explicat Dan Schwarz, partener Scot&Company.

Înainte de intrarea în vigoare a actualului Cod Fiscal, legislaţia obliga contribuabilul cu întârzieri la plata obligaţiilor fiscale să achite majorări de întârziere şi o penalitate de sută la sută din suma datorată. Prevederea a fost declarată atunci neconstituţională.

„Noua prevedere nu duce penalitatea până la 100% din valoarea debitului, se opreşte la 15%, dar principiul este acelaşi. Deci este foarte posibil în cazul în care această nouă modalitate de calcul a penalităţilor dobânzilor pentru neplata datoriilor fiscale, s-ar putea să asistăm la o reluare a disputei pe teme constituţionale”, a mai adăugat Dan Schwartz.

Dezbaterea în privinţa înlocuirii impozitului minim cu impozitul forfetar a fost amânată pentru 12 aprilie

„Va avea loc o sedinţă pe data de 12, la ora 9 dimineaţa. Nu s-a găsit până acum o formula de a impozita forfetar decât restaurantele şi alimentaţia publică, în rest nu există nici măcar propuneri pentru aşa ceva”, a spus Florea Pârvu, vicepreşedinte CNIMMPR.

Decizia în privinţa introducerii impozitului forfetar este aşteptată cu interes de mediul de afaceri, în condiţiile în care termenul limită de depunere a declaraţiilor fiscale este 25 aprilie.