Darling cere băncilor să menţină dobânzile la un nivel accesibil (video)

„Nu am stabilizat sistemul bancar printr-un act de caritate”, a spus Darling într-un interviu acordat BBC, adăugând că este „extrem de îngrijorat” de această situaţie.

Acesta a spus că băncile au datoria de a redresa creditarea, din moment ce salvarea sistemului bancar nu a fost un act caritabil.

Ministrul urmează să se reunească luni cu şefii sistemului bancar.

„Vreau ca băncile să îşi redreseze bilanţurile contabile, însă, din cauza situaţiei în care ne aflăm, avem nevoie ca acestea să acorde credite”, a subliniat acesta.

Mai multe bănci au avut nevoie de finanţare de urgenţă de la guvern, din cauza crizei creditelor. Printre acestea se află Lloyds, ce deţine Halifax şi Bank of Scotland, Royal Bank of Scotland (RBS), ce include NatWest, şi Northern Rock.

Alte bănci, precum Barclays şi HSBC, nu au avut nevoie de bani de la guvern.

Comentariile ministrului vin după ce un articol publicat de site-ul economic Moneyfacts preciza că băncile au majorat dobânzile la ipoteci de aproape patru ori în ultimele luni, deşi dobânda de politică monetară a rămas la 0,5%.

Asociaţia Bancherilor din Marea Britanie a susţinut creşterea costurilor de creditare, susţinând că băncile se confruntă cu un nivel mult mai ridicat al costurilor.

Banca centrală a Marii Britanii, Bank of England, a surprins în iulie pieţele, când a menţinut dobânda cheie la 0,5% pentru a patra lună consecutiv şi a anunţat că nu va extinde ţintele de relaxare cantitativă.

Economia Marii Britanii a scăzut cu 0,8% în al doilea trimestru, comparativ cu primul, în contextul în care economiştii mizau pe o coborâre de doar 0,3% a produsului intern brut (PIB). În termeni anuali, economia Regatului s-a comprimat cu 5,6%, nivel nemaiatins din 1955, când datele statistice au început să fie colectate.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed