Datoria publică a trecut de 52% din PIB

Datoria publică crește! Aceasta a depășit 52% din PIB. Acest lucru ar putea însemna tăieri de salarii și taxe și impozite mai mari, spun specialiștii. Diferența dintre cheltuielile si încasările Statului a depășit deja 3% din Produsul Intern Brut. E un deficit uriaș, de aproape 58 de miliarde de lei, în primele 4 luni din an. Motorul economiei se bazează acum pe împrumuturi.

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR spune că e nevoie de corecție fiscală și că este vitală pentru România. „Ne dăm seama că nu se poate face într-un an electoral, acum trebuie să mai tragem de timp.”

Acesta a mai declarat că ”Unde-i lege, nu-i tocmeală. Când datoria depășește 50%, trebuie luate măsuri. Nu știm care vor acele măsuri și când se vor lua, dar ele se vor lua.”

Bogdan Glăvan, analist economic, a declarat pentru Observator: „Datoria asta o plătim tot noi, dar până la urmă trebuie plătită. Aceste creşteri succesive de taxe, va fi a treia tură de creşteri de taxe, care se întâmplă în România, nu vor face decât să submineze în continuare creşterea noastră economică. Vedem presiunile care apar din toate părţile. Vedem că au fost şi sunt solicitări de creşteri de salarii, de bani, pentru primării, pentru autorităţi locale în toate părţile. Avalanşa asta sigur că riscă să ducă la un derapaj masiv al deficitului bugetar.

Guvernul vrea să negocieze un nou acord pentru reducerea deficitului bugetar. După alegeri, Executivul va cere Comisiei Europene un termen de 5 sau de 7 ani pentru a reveni cu deficitul sub 3% din PIB.”

Potrivit Europa Liberă România, împrumuturile din luna aprilie se clasează pe locul 3 în topul lunar de pe piața internă. Și sunt făcute pentru a acoperi creșterile de pensii și salarii.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed