De ce avem încă inflație mare? Explicațiile unui profesor de economie

Creşterea preţurilor la alimente a adus inflaţia din nou în creştere în februarie după ce intrase pe un trend de scădere în ianuarie 2023, conform datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

„Rata inflaţiei a urcat la 15,5% an/an în februarie, de la 15,1% an/an în ianuarie, depăşind prognoza noastră şi consensul Bloomberg, ambele la 15,3% an/an. Surpriza a venit de la creşterea mai puternică a preţurilor şi aşa volatile ale legumelor, această categorie de mărfuri fiind şi principalul motiv din spatele erorii noastre de prognoză“, scriu economiştii Erste, acţionarul principal al BCR.

Profesorul de economie Cristian Păun explică acest fenoment al inflației și de ce rata nu scade, așa cum anticipează toți.

”Cauza majoră din spatele inflație de care nu mai scăpăm este DEFICITUL EXCESIV finanțat prin datorie publică. Producând acest deficit, foarte puțin din el pentru investiții, statul a adus din viitor în prezent putere de consum suplimentară consistentă pentru care nu avem producție locală pe potrivă.

În 2022, guvernul a adăugat la datoria publică 90 de miliarde de lei. Adică, în medie, a creat putere de consum suplimentară de crica 4500 lei / om. Cu prea puține investiții în spate din acești bani pe datorie, o familie cu doi adulți și doi copii a primit, ÎN MEDIE, o putere de cumpărare inexistentă. Sub forma subvențiilor, compensărilor, ajutoarelor direct, majorărilor salariale etc.

Păi, cum să nu avem inflație întâmplându-se asta?

Mai mult, am văzut deja voci care dau vina pe importuri. Rudimentari ca mercantiliștii, invocă protecționismul pe motiv ca „importăm”… inflație. De fapt, existența importurilor ne-a salvat de la o inflație și mai mare. Gândiți-vă ce ar fi însemnat să fim obligați să cumpărăm doar românește cu banii ăia aruncați de guvern în consum, pe deficit și datorie!

E simplu și elementar: rezolvăm deficitul –> scade inflația –> scade dobânda –> scade rata la bancă!

Nu băncile, ci guvernul te arde la buzunar azi!

Îndrăznești să crezi asta? Hai!”, spus Păun.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed