x


  • EUR
    4.8393
    USD
    4.2695
string(16) "instant-articles"

De ce Economie Circulară? #2 Creșterea competitivității

Creșterea competitivității prin tranziția la o economie circulară ar putea aduce economii afacerilor și consumatorilor.

Author: Mihai Voican | Sursa: Money.ro | Publicat: 07.11.2019, 14:54

Trecerea spre o economie circulară are atât rațiuni economice, cât și de protecție a mediului. Vezi mai multe argumente de ce Economia Circulară are ca prima motivație #1 Reducerea presiunii asupra mediului. Statisticile Uniunii Europene indică faptul că reușim să reciclăm, să transformăm în compost sau refolosim doar jumătate din deșeuri. La baza modelelor de afaceri circulare sunt principiile de partajare, închiriere, reutilizare, reparare, recondiționare și reciclare. În practică se traduce prin reducerea volumului deșeurilor către un minim.

 

Creșterea competitivității prin tranziția la o economie circulară ar putea aduce economii afacerilor și consumatorilor printr-o eficiență îmbunătățită de utilizare a resurselor. Conform datelor Comisiei Europene, companiile din UE ar putea economisi 600 miliarde euro, sau 8% din cifra de afaceri anuală, adoptând modele de economie circulară.

 

În sectoarele-cheie ale economiei, inclusiv în industria prelucrătoare, în managementul deșeurilor și în reciclare, se va cunoaște o competitivitate fără precedent, cu efecte extraordinare asupra consumatorului final. Companiile pot cunoaște o creștere accelerată odată ce funcționează pe principiile economiei circulare. Spre exemplu, eliminarea deșeurilor din lanțul de producție industrial prin “închiderea buclei” promite economii de costuri ale producției și o dependență mai redusă de materii prime.

 

Orice afacere, investiție sau proiect își pune amprenta asupra mediului în care se desfășoară. Astfel, încălzirea globală și multiplele probleme de mediu au determinat companii și investitori din întreaga lume să acționeze cu o mai mare responsabilitate socială. În ultimele decenii modelele de afaceri au evoluat încet de la modelul liniar, în care deșeurile rezultate din procesul de producție poluează, la un model în care o mica parte din deșeuri se reciclează – economia liniară.

 

Articolul face parte din campania de informare lansată de Daniela Șerban în parteneriat cu Asociația Economiei Circulare (AEC), cu susținerea Money.ro.

 

Următoarele 3 motive pentru Economia Circulară care vor fi prezentate sunt:

 

#3 Crearea de locuri de muncă

#4 Stimularea inovației

#5 Stimularea creșterii economice

 

 

Mizează pe #circular pentru a deveni #extraordinar!