De ce este Insula Șerpilor importantă pentru ruși: Ar permite Moscovei să monitorizeze teritoriul României

Colonelul ucrainean Serhi Hrabski a explicat pentru RBC de ce este Insula Șerpilor atât de importantă pentru ruși, amintind că toate comunicațiile maritime, rutele comerciale de la Odesa la Bosfor și, mai departe, spre Marea Mediterană trec chiar pe lângă insula respectivă.

Astfel, potrivit expertului, Insula Şerpilor este un punct mondial important din punct de vedere strategic, care ar permite Rusiei să creeze probleme globale.

„Insula Șerpilor este o porțiune de pământ din Marea Neagră, aflată vizavi de gura de vărsare a Dunării. Desfășurarea de echipamente pentru colectarea sau interceptarea de informaţii şi semnale pe această insulă le permite rușilor să monitorizeze teritoriul României, unde sunt amplasate unități americane. Adică pot efectua recunoașteri și pot filma tot ce ţine atât de militarii americani, cât și de cei români de pe teritoriul României” – a remarcat Hrabski.

În al doilea rând, potrivit colonelului, desfășurarea sistemelor de apărare aeriană de către ruși pe Insula Şerpilor este în avantajul operațiunilor flotei ruse aflate în această zonă operațională. Cu un astfel de punct fix și supraveghere radar, ruşii îşi pot extinde zona de operare pentru aeronavele lor.

„În al treilea rând, desfășurarea de către ruși (pe insulă, n.r.) a sistemelor de rachete le va permite acestora să controleze toate comunicațiile maritime din acea zonă și să distrugă toate navele care se vor deplasa în zona respectivă. Pentru ce au nevoie de asta? În acest moment, prețurile alimentelor în ţările mediteraneene, care depindeau de exporturile ucrainene – Tunisia, Liban, Algeria etc – sunt mai mari deja cu 20%” – a explicat Hrabski, adăugând că, prin blocarea rutelor comerciale maritime ucrainene și a transportului de mărfuri, Rusia afectează deja mai multe țări, desfăşurând un adevărat „terorism alimentar internațional”.

„Adică devine o amenințare mondială globală, despre care se discută deja la cel mai înalt nivel politic. Cerealele jefuite de armata rusă in Ucraina şi pe care Rusia le livrează către Siria pot fi folosite și ca instrument al războiului hibrid” – a mai declarat colonelul ucrainean.

Totodată, Serhi Hrabski asigură că rușii nu mai au flota necesară pentru a desfăşura o operațiune navală de transfer de trupe, iar o operațiune aeriană pe o asemenea distanță ar fi absurdă. „Ce forțe și mijloace trebuie ridicate spre cer pentru a efectua o astfel de operațiune… În plus, forțele aeropurtate pot funcționa doar 72 de ore fiind înconjurate. După aceea, ar trebui să li se alăture forțele terestre. Adică putem vorbi despre riscul unui asalt maritim sau aerian doar dacă rușii reușesc să treacă prin Mikolaiv și să se apropie de Odesa” – a mai menţionat expertul.

Acesta afirmă că Forțele Armate ale Ucrainei aproape au exclus posibilitatea fizică a unei aterizări amfibii rusești, deoarece ruşii „pur și simplu nu au suficiente nave”. „Iar asaltul aerian este foarte, foarte riscant, pentru că ruşii nu au un asemenea număr de avioane care să asigure un asalt aerian continuu. Pot implica două-trei avioane, adică nu mai mult de un batalion. Restul va trebui să aterizeze sub atacurile constante (ale ucrainenilor, n.r.). Iar rachetele noastre aeriene Stinger şi alte mijloace nu vor permite niciunei aeronave care se deplasează în acea zonă să supravieţuiască. Iar ruşii ştiu foarte bine acest lucru” – a conchis Hrabski.

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed