De ce este vinieta obligatorie în România și în Europa

De ce este vinieta obligatorie în România și în Europa. Mulți șoferi se întreabă de ce este obligatorie vinieta ori rovinieta având în vedere taxele deja plătite la stat, dar și impozitele.

Știm deja că drumurile pe care circulăm cu mașina sunt construite de către autorități din banii contribuabililor. Totuși de ce plătesc șoferii vignetă?

De ce este vinieta obligatorie în România și în Europa

Pentru a circula cu mașina pe drumurile publice din afara orașelor din România și din alte țări este necesar ca șoferii să plătească o taxă numită vignetă.

Cu toate că infrastructura este construită cu banii contribuabililor, anual, milioane de români trebuie să plătească și taxele de drum. În cazul în care nu se plătește rovigneta, șoferii riscă amendă din partea autorităților.

Există însă și excepții. Spre exemplu, mașinile care au numere roșii nu plătesc rovinieta. Chiar dacă banii pentru construcția șoselelor și autostrăzilor au fost alocați din bugetul național, șoferii trebuie să achite periodic taxele la stat.

De ce este vinieta obligatorie în România și în Europa

Acest lucru se datorează faptului că drumurile trebuie întreținute cu lucrări de mentenanță, dar și pentru că bugetul pentru infrastructură trebuie să aibă o rezervă de finanțe.

Cât costă rovinieta? În funcție de valabilitate, pornește de la aproape 10 lei și poate depăși 100 de lei pentru autoturisme.

  • 1 zi – Nu poate fi achiziționată pentru categoria A;
  • 7 zile – 3 euro;
  • 30 zile – 7 euro;
  • 90 zile – 13 euro;
  • 12 luni – 28 euro.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed