De la angajati in Spania si Italia la patroni in Romania

Business Standard va prezinta in exclusivitate povestile unor romani care, in plina criza economica, spun ca “este mai sanatos si mai banos sa muncesti la tine in tara, daca esti istet si harnic”. In plus, cei mai multi dintre cei care s-au intors au adus cu ei si investitori spanioli sau italieni, care considera ca Romania are multe oportunitati de dezvoltare, in principal pe partea de infrastructura, agricultura sau energie regenerabila.

Neculai Vieru s-a intors din Italia acum doi ani si a infiintat firma de constructii si amenajari interioare RomaArt Construct. A fost plecat din tara in doua perioade, intre 1995 si 1996, cand a muncit ca necalificat in constructii “intr-o perioada grea, cand nu prea se gasea de lucru”, dupa cum isi aminteste acesta, si intre 2000 si 2007, cand era deja sef de echipa. Ideea deschiderii unei afaceri i-a venit dupa ce a terminat casa unui prieten din Bucuresti, care, de altfel, i-a devenit si partener. “Viitorul meu partener a observat ceva foarte interesant, ca manopera si materialele din Italia au preturi mai mici ca in Bucuresti. De aici a pornit ideea. Testul a fost chiar casa lui, care era atunci «la rosu»>. Echipa formata de mine a terminat casa, la cheie, cum se spune, la jumatate din pretul practicat in Bucuresti atunci, si de doua ori mai repede. A fost suficient pentru start. Cine a vazut casa a zis doar «Vreau si eu la fel»“.

Inceputul a fost foarte simplu: prietenul a venit in concediu la Roma cu nevasta si a plecat in plus cu o firma. “Am facut impreuna atunci un calcul aritmetic: cat castig in Italia versus cat cheltuiesc si cat pot castiga in tara, mai aproape de familie, de prieteni. Astfel, am devenit parteneri si am plecat din Roma”, povesteste Vieru.

La inceput, a avut nevoie de cateva mii de euro, pe care i-a investit in scule. “De fapt, investitia principala a fost echipa – sa gasesti oameni harnici, care stiu si meserie. Lenea, chiulul, «lasa ca merge si-asa», micile furtisaguri sunt la ordinea zilei la noi in tara. Este destul de greu sa gasesti oameni pe care te poti baza”, explica antreprenorul.

Anul trecut, firma lui Vieru a avut un profit de aproximativ 20.000 de euro, iar pentru anul in curs, acesta estimeaza un nivel similar, pentru ca “merge asa si-asa”, din cauza crizei. “Anul trecut intrasem in panica, pentru ca aveam foarte mult de lucru si nu gasem inca 20-30 de oameni calificati, de aceea am luat legatura cu cunostinte din Italia si Spania. Salariile cerute depaseau 1.000 de euro net, dar meritau. Dar bine ca nu ne-am extins, pentru ca proiectele respective s-au inghetat”, explica patronul. Vieru considera ca decizia Guvernului de a introduce impozitul forfetar este una corecta, pentru ca, in general, “noi ne prefacem ca suntem corecti, iar Fiscul ca nu ne vede”.

Pentru sprijinirea celor care se intorc din strainatate si infiinteaza firme cu 10-20 de angajati dar care nu depasesc o anumita cifra de afaceri, antreprenorul propune scutirea de impozitul pe profit pentru o perioada de unul-doi ani, dar nu este de acord cu acordarea de stimulente financiare doar pentru a reveni in tara.

Costel Campureanu lucreaza in Italia din 1993 si inca nu s-a intors definitiv in tara, dar a inceput in acest an o afacere in Romania, in domeniul managementului deseurilor. In opinia acestuia, aceasta perioada de criza reprezinta pentru statul roman o oportunitate sa-i atraga pe cei plecati in strainatate.

“Un procent foarte mare din forta reala de munca a Romaniei este plecat. Intoarcerea unei parti din aceasta forta antreprenoriala, cu bani, civilizatie si experienta capatata in Europa ar dezvolta foarte repede Romania. Strategia ar trebui insa facuta impreuna cu noi, cei de aici, nu in birou de niste birocrati”, sustine Campureanu.

Acesta propune, totodata, ca presedintele sau prim-ministrul sa lanseze programe de sprijin pentru cei care vor sa se intoarca, dar si o popularizare a programelor finantate din fonduri europene, care sunt necunoscute pentru cei plecati.

16 ani de experienta muncind in Italia

Campureanu a lucrat la inceput in Italia intr-un atelier de mecanica auto si castiga de zece ori mai putin decat un italian. Despre primii ani petrecuti intr-o tara straina, la 23 de ani, sustine ca ar putea scrie o carte. Acum s-a indreptat catre tara pe care a parasit-o in urma cu 16 ani pentru a-si folosi expertiza si pentru a dezvolta o afacere.

“Pentru inceput, eu si partenerii mei italieni si romani am investit 100.000 de euro. Suma se va majora pas cu pas, in functie de dezvoltarea afacerii si de stabilitatea mediului de afaceri din tara. Am dori la final de an sa avem un profit, oricat de mic, dar sa existe. Incepem o afacere pe termen lung si profiturile la inceput vor fi foarte mici”, considera Campureanu.

El sustine ca statul roman ar trebui sa sprinjine mai mult afacerile mici si mijlocii, sa simplifice birocratia, formularele, legislatia. Initiativa omului de afaceri a fost sustinuta de Fundatia Nationala a Tinerilor Manageri, al carei presedinte, Marius Bostan, este, de altfel, si asociat al omului de afaceri. “Cu Costel sunt prieten de la gradinita. El a plecat in Italia si a avut succes. Eu am ramas aici si m-am descurcat. Am zis sa facem ceva in zona in care ne-am nascut si am hotarat sa facem curat, sa fie ca in Occident”, explica Bostan asocierea cu Costel Campureanu.

Investitiile sunt ingreunate de reticenta autoritatilor romane

Marian Lungu s-a intors sa investeasca in Romania, in 2004, dupa zece ani petrecuti la Madrid, timp in care a avut si in Spania propriile afaceri. Dupa primii doi ani in Peninsula Iberica, in care a lucrat in constructii, in 1997 a inceput prima afacere, in acelasi domeniu, afacere in care a investit la inceput aproximativ 3.000 de euro.

Anul trecut avea, impreuna cu alti doi asociati, peste 50 de angajati, dintre care 70% erau romani, si opera in diverse domenii: constructii de blocuri si vile sau lucrari de mentenanta a infrastructurii. In prezent, pe fondul crizei, a ajuns la doar 15 salariati, iar aria activitatilor s-a restrans. In Romania a investit in mai multe domenii, la inceput in imobiliare, apoi intr-o firma de prefabricate din lemn si vrea sa aduca oameni de afaceri spanioli care sa participe la licitatiile publice pentru infrastructura rutiera.

“Deocamdata, nu avem nimic concret, dar suntem in discutii cu autoritatile locale pentru concesionarea unor tronsoane de autostrada, in parteneriat public-privat. Este normal sa mearga putin mai greu, si in Spania a fost la fel la inceput, pentru ca este vorba de bani publici si este normal sa fie atenti”, explica Lungu dificultatea cu care inainteaza lucrurile. Acesta vrea, totodata, sa elaboreze, impreuna cu consultanti spanioli, proiecte de accesare a fondurilor europene, dar sustine ca exista o oarecare reticenta din partea autoritatilor romane.

“Vrem sa beneficiem de expertiza specialistilor spanioli care au accesat fonduri europene si sa o aplicam in Romania. Deocamdata, am avut discutii la nivel local si nu ni s-a dat un raspuns foarte clar, exista o reticenta din partea autoritatilor. Cred ca, de fapt, nu stiu la ce sa foloseasca acesti bani sau nu au personal calificat”, precizeaza omul de afaceri.

Romanii revin in tara cu tot cu partenerii de peste hotare

Julio Lucas Quintanar, partenerul de afaceri al lui Marian Lungu, a venit prima data in Romania in octombrie anul trecut, pentru a vedea care sunt oportunitatile de investitii. Quintanar reprezinta un grup de firme care opereaza in Spania in mai multe domenii, respectiv constructii, imobiliare, lucrari de infrastructura si de mentenanta.

“Sunt foarte multe lucruri de facut in Romania, de la autostrazi la curatarea pasajelor, iluminarea strazilor si a monumentelor, canalizare si tot ce inseamna utilitati. Vreau sa particip la licitatii si sa folosesc experienta din Spania”, explica omul de afaceri spaniol. Energia regenerabila i se pare, de asemenea, o oportunitate de dezvoltare. “Avem deja discutii cu niste investitori care sa vina sa investeasca pe aceasta zona. Mai este agricultura in care s-ar putea investi in Romania. Eu cred ca si administratia locala trebuie sa faca un efort sa sustina aceste investitii”, considera si Marian Lungu. Quintanar recunoaste ca primul lucru care l-a frapat in Romania a fost complexitatea legilor si multitudinea de acte, avize si taxe care trebuie platite pentru infiintarea unei firme. Desi investeste masiv in Romania si viziteaza tara natala din ce in ce mai des in ultimul timp, Lungu nu este hotarat sa se intoarca definitiv. “Eu m-am format in Spania, am plecat imediat dupa ce am treminat liceul. Nu cunosc sistemul romanesc, mi-ar fi greu, nu cred ca as putea reveni definitiv in Romania. Visul meu ar fi sa pot sa traiesc in ambele tari”, explica Lungu.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed