Decizia BNR: Analiştii mizează pe o majorare cu până la 0,5% a dobânzii cheie

0

Inflaţia este motivul pentru care experţii din piaţă mizează pe o majorare a dobânzii cheie cu 0,5 puncte de bază. Aceştia susţin că o astfel de majorare nu va avea nici un impact asupra evoluţiei monedei naţionale deoarece este deja inclusă în preţ.

ING, Raiffeisen şi Credite Europe apreciază că dobânda de politică monetară ar putea atinge un vârf de 10% în 2008, dat fiind faptul că inflaţia ar putea să depâşească 8,5% în următoarele luni. La polul opus BRD, Millenium Bank şi Romexterra se aşteaptă ca BNR să nu efectueze nici o schimbare pe 26 martie.

Analiştii independenţi Dragoş Cabat şi Ilie Şerbănescu apreciază că Banca Naţională nu ar trebui să majoreze dobânda de politică monetară, ci să aştepte să vadă efectele ultimelor majorări realizate. Deoarece piaţa se aşteaptă la o majorare a dobânzii, dacă aceasta nu va avea loc este posibil ca moneda naţională să se deprecieze uşor, susţine economistul şef al BRD, Florian Libocor.

În privinţa rezervelor minime obligatorii, economistul şef al Raiffeisen Bank, Ionuţ Dumitru, este singurul care ia în calcul o modificare. Acesta consideră posibilă o reducere a RMO-urilor pentru lei de la 20% la 17%-18%. Din punct de vedere teoretic, o eventuală majorare ar trebui să aibă ca efect aprecierea leului, scăderea inflaţiei şi scumpirea creditelor. Banca Naţională a mai majorat dobânda cheie pe 31 octombrie 2007, 7 ianuarie şi 4 februarie. Astfel dobânda cheie a ajuns de la 7% la sfârşitul lui octombrie, la 9% în februarie.

Estimările analiştilor intervievaţi de The Money Channel
AnalistInstituţieDobânda cheie
Nicolae AlexandruING+ 0,5%
Ionuţ DumitruRaiffeisen+0,5%
Cătălina ConstantinescuABN Amro+0,5%
Georgiana ConstantinescuCredit Europe+0,5%
Alexandru AnghelEgnatia Bank+0,5%
Liviu VoineaGEA+0,5%
Ilie ŞerbănescuAnalist+0,5%
Dragoş CabatCFA+0,5%
Radu CrăciunInteramerican+0,5%
Aurelian DochiaAnalist+0,25%
Ionuţ PopescuAnalist+0,25%
Florian LibocorBRDNeschimbată
Ciprian DascăluMillennium BankNeschimbată
Cătălin MăciucăRomexterraNeschimbată
Lucian AnghelBCR+0,5%
Rozalia PalUnicredit+0,5%
Teo BîrleBanca Transilvania+0,5%
Monica AngelescuVolksbank Romania SA+0,5%
Otilia CiotăuPiraeus Bank+0,5%



Opiniile analiştilor:

Florian Libocor, BRD

Nu mă aştept la nici o schimbare din partea BNR. Dat fiind faptul că piaţa se aşteaptă la o majorare, ea nefiind făcută, este posibilă o uşoară depreciere a leului.

Nicolaie Alexandru, ING

Ne aşteptăm ca BNR să continue tendinţa de întărire a politicii monetare şi să crească rata dobânzii de politică monetară cu 50bp până la 9,5%. O creştere de 100bp ar fi necesară având în vedere persistenţa excesului de cerere şi presiunile de depreciere asupra leului, însă nu credem că aceasta va avea loc la şedinţa din 26 martie.


Ionut Dumitru, Raiffeisen

Considerăm că cel mai probabil scenariu este o majorare a dobânzii cheie cu 50 de puncte de bază. Cu toate acestea, dacă presiunile de depreciere a leului vor fi ridicate în următoarele zile , BNR ar putea majora dobânda cheie cu 1%. În mod normal 9,5% ar trebui să fie dobânda maximă în 2008. Ne aşteptăm ca rata inflaţiei să atingă un maxim de 8,5% în următoarele luni şi să scadă sub 6% în a doua jumătate a anului. Nu ar trebui să existe nici un motiv ca BNR să majoreze dobânda cheie peste 9,5% -10%, decât dacă presiunea de depreciere asupra leului va fi foarte ridicată. O altă variantă ar fi ca BNR să reducă rezervele minime obligatorii pentru lei de la 20% la 17%-18%, din cauaza lipsei de lichiditate din piaţă.

Georgiana Constantinescu, Credit Europe Bank

În şedinţa de politică monetară din 26 martie estimăm o creştere a ratei de politică monetară cu 50 de puncte procentuale la 9,5%. Este foarte posibil ca aceasta să nu fie ultima măsură de acest tip, întrucât presiunile inflaţioniste s-au accentuat în ultimele luni. Ţinând cont că în lunile următoare vom asista la un vârf inflaţionist (undeva între 8,3% – 8,5%) este foarte probabil să vedem o dobândă cheie maximă de 10% în 2008.


Alexandru Anghel, Egnatia Bank

În opinia noastră , Consiliul de politică monetară al BNR va decide creşterea cu 0,5 puncte procentuale a dobânzii cheie. Deasemenea se va reafirma preocuparea BNR pentru stabilitatea preţurilor şi îngrijorarea privind rata ridicată a inflaţiei. În cea ce priveşte rezervele minime obligatorii , acestea vor fi menţinute la acelaşi nivel. Controlul lichidităţii va continua să fie o preocupare importantă a BNR , care va continua să sterilizeze piaţa prin atragerea de depozite.

O creştere de 0,5 este înclusă în preţ pe piaţa interbancară şi nu va avea efecte majore asupra cursului valutar. O creştere mai mare sau mai mică va putea avea un impact în sensul aprecierii sau deprecierii leului. Mulţi analişti văd o creştere a cursului la 4 lei pentru un euro în contextul creşterii instabilităţii internaţionale, problemelor economiei naţionale legate de inflaţie şi scăderii pieţei bursiere.

Controlul creditării este alternativa aleasă de BNR la creşterea ratelor RMO. Astfel diverse soluţii pentru stoparea creditării excesive în valută sunt de aşteptat şi în viitor.


Rozalia Pal, Unicredit

Perspectivele inflaţioniste pentru anul 2008 s-au înrăutăţit datorită devierii în afara intervalului de variaţie stabilit de BNR în 2007 şi creşterea incertitudinii viitoare privind dinamica preţurilor produselor alimentare, de petrol şi a preţurilor produselor importate în general cauzată de cursul valutar volatil.

Cu toate că inflaţia în prima jumatate a anului va fi influenţată în mică măsură de decizia curentă a BNR şi se va situa chiar peste nivelul de 8%, menţinerea unei politicii monetare restrictive în lunile viitoare este de aşteptat pentru a putea păstra sub control inflaţia pe termen mediu.

În condiţiile unei inflaţii tot mai ridicate combinata cu o depreciere a leului  pe de o parte şi cu o cerere agregată robusta susţinută de o dinamică a creditului pentru populaţie de peste aşteptări (84.3% creştere anuală în ianuarie 2008), anticipăm o nouă creştere a ratei dobânzii de politică monetară în următoarea şedinţă din 26 martie cu 0.5 puncte procentuale până la nivelul de 9.5%.

Lucian Anghel, BCR

„Inflaţia anuală ar putea să depăşească 8,3% în luna martie. Consider că BNR nu va modifica rezervele minime obligatorii, însă nu exclud ca Banca Centrală să apeleze la alte măsuri administrative”


Monica Angelescu, Volksbank România SA

0.5 ar fi creşterea minimă necesară la dobânda de intervenţie a BNR (să ajungă la 9.5%) pe care ar trebui să o decidă BNR în şedinţa din 26.03.2008.

Inflaţia mare care a fost anunţată pt luna februarie ar putea totuşi să ducă la o creştere şi mai mare a dobânzii, de până la 10% in sedinta de miercuri.

O creştere mai mare a dobânzii ar ajuta leul să se aprecieze, şi implicit ar domoli şi inflaţia. Decizia BNR ar putea fi deci între 9,5-10% Cât de mult va mări BNR dobânda ne va arăta şi cât de „ingrijorată” e banca centrală cu privire la evoluţia inflaţiei.

Otilia Ciotău, Piraeus Bank

După măsurile agresive adoptate la şedinta de politică monetară precedentă, BNR va adopta o atitudine mai rezervata în cadrul şedintei de miercuri. Deşi ar prefera probabil să menţina rata de politică monetara la nivelul actual sub pretextul adoptării unei atitudini de tipul  „wait and see”, considerăm că banca centrală va opera o nouă creştere de dobandă la şendinta de miercuri, de cel mult 50 bps.

Mai mult, este posibil ca această creştere să fie ultima din 2008 în condiţiile în care nu vom avea de-a face cu evenimente negative de amploare pe plan internaţional sau chiar local. Excludem posibilitatea unei creşteri de proporţii mai mari deoarece aceasta ar fi tardivă şi ar reduce spaţiul de manevră al băncii centrale în cazul unor evenimente negative cu impact puterninc asupra mediului financiar.

Martie este probabil luna cu cea mai ridicată inflaţie anuală din 2008, în jurul nivelului de 8.5%. Din aprilie, inflaţia se va înscrie probabil pe un tred descrescător ajutată şi de efectul negativ de bază, ajungand spre sfârşitul anului aproape de proiecţia  BNR de 5.9%. Spre sfârşitul lui 2007, BNR a fost acuzată ca a reacţionat cu întarziere pentru a contracara presiunile inflaţioniste acumulate în economie, în condiţiile în care prima creştere a dobanzii s-a produs la şedinta de la sfârşitul lui octombrie şi numai cu 50 bps.

Dată fiind întarzierea normală cu care rata de politică monetară afectează economia reală,  piaţa ar putea interpreta majorarea cu mai mult de 50 bps a dobânzii  de politică monetara la şedinţa de miercuri ca pe un alt semnal al lipsei de proactivitate a politicii monetare. Din septembrie 2007, rata de politică monetară a rămas în urma ratelor de dobândă cotate pe piaţa monetară care se situează acum în intervalul de 10% – 11.2% pentru maturităţi mai mari de o luna.

Deşi BNR şi-a respectat angajamentul de a realiza o sterilizare fermă, eficienţa operaţiunilor derulate în ultima perioadă de banca centrală nu a fost cea dorită din cauza diferenţei dintre rata de dobandă cotată în piaţă şi cea remunerată de BNR în cadrul licitaţiilor. Această situaţie nu este decât un alt argument în favoarea unei creşteri de dobandă la şedinţa de miercuri.

Pe de alta parte, rata de politică monetară are înca o eficienţă redusă asupra economiei. O creşterea a costului creditelor în moneda locală ar putea reorienta o parte din clienţi către împrumuturi în valuta care de fapt sunt şi mai riscante pentru economie.  Dar dată fiind creşterea costului finanţării în valuta pentru majoritatea băncilor din sistem ca urmare a înrăutăţirii condiţiilor de pe piaţa internaţionala, avantajele creditelor în valuta (EUR şi CHF) au început să se diminueze şi situaţia menţionata mai sus are astfel mai puţine şanse pentru a se îndeplini.


Aurelian Dochia

Mă aştept la o uşoară creştere sau la menţinerea neschimbată a dobânzii de politică monetară. Probabilitatea este mai mare pentru o majorare de 0,25bps. O astfel de modificare nu cred că va avea un efect asupra evoluţiei leului.

Dragoş Cabat

Probabil că dobânda cheie o să crească cu 0,5 puncte de bază, însă în opinia mea ar fi momentul ca BNR să nu facă nimic. Până acum BNR a făcut foarte multe schimbări şi ar trebui să aştepte să vadă efectele acestora.


Ilie Şerbănescu

Cred că BNR ar trebui să lase lucrurile aşa cum sunt. Părerea mea este că în faza actuală inflaţia nu poate fi redusă, orice ar face BNR. Mă aştept totuşi la o majorare de 0,5 puncte de bază a dobânzii cheie.