Deloitte: România se află printre ţările europene care sprijină prea puţin piaţa rezidenţială

0

Un studiul Deloitte realizat în cele 27 de state membre ale Uniunii Europene arată că piaţa rezidenţială a fost susţinută în criză mai ales de membrii vechi şi de economiile mari. Raportul menţionează că majoritatea statelor din Uniune au aplicat măsuri pentru a stimula cererea de locuinţe dar numărul acestora e variabil.

Franţa, Germania, Marea Britanie şi Spania sunt în grupul ţărilor cu 4 – 5 măsuri în vigoare în timp ce România, Letonia, Slovacia şi Irlanda nu au nicio măsură sau doar una, în vigoare. Catherine Martin, director în cadrul Deloitte România, spune că preţurile de pe piaţa rezidenţială scad de aproape un an şi jumătate şi că majoritatea specialiştilor nu se aşteaptă la o redresare mai devreme de mijlocul anului.

Potrivit specialistului Deloitte, există semnale că băncile şi-ar putea relaxa relativ strategiile de creditare iar în acest context stimulentele guvernamentale ar fi binevenite pentru a sprijini relansarea graduală a economiei. Chiar dacă apreciază iniţiativa Prima Casă, industria este de acord că ar fi nevoie de mai mult sprijin din partea Guvernului, susţine Catherine Martin.

La nivelul Uniunii, dezvoltarea rezidenţială este încurajată prin deductibilitatea dobânzilor, scutirea de la plata câştigului de capital, reducerea sau scutirea de la plata TVA-ului, pierderea fiscală aferentă apartamentelor închiriate şi fonduri de garantare. Sunt măsuri adoptate deja de ţări precum Franţa, Germania şi Marea Britanie dar şi de Cehia şi Polonia. Cea mai populară măsură, folosită în 90% din ţări, este scutirea de la plata câştigului de capital. În plus, în 11 din cele 27 de state funcţionează un fond de garantare ipotecară care susţine persoanele fizice cu probleme la plata creditelor ipotecare.