Diferență uriașă. Cât costă castraveții la fermă și la supermarket

E o diferență uriașă de preț! Legumicultorii sunt nemulțumiți de mersul pieței în acest an. Producătorii reclamă că primesc prețuri derizorii, în timp ce produsele lor sunt comercializate la prețuri mult mai mari în rețelele de retail modern. Între fermă și raftul magazinelor apar intermediarii, dar și costuri de transport, depozitare, sortare, poziționare la raft și, în final, comercializare cu TVA de 5%, scrie agrointel.ro.

Sursa citată notează că o postare a unei familii de legumicultori din Matca, județul Galați, a stârnit revolta multor mici fermieri. Soții Pohrib, cultivatori de legume, au arătat că ei vând castraveții în piața din comună cu numai 1 leu pe kilogram, iar un kilogram de castraveți de același tip se comercializează într-un mare lanț de retail cu 7 lei pe kilogram.

Reacțiile nu au întârziat să apară. Unii producători au spus că sunt norocoși dacă primesc un leu pe kilogramul de castraveți, prețul la ei în zonă fiind de 70-80 de bani, în timp ce alții spun că au ales să nu vândă la angro, ci să meargă direct la piață la oraș unde dau castraveții cu 2,5 lei pe kilogram.

La București, kilogramul de castraveți este 8 lei pe kilogram, a spus altcineva, în timp ce altă persoană a susținut că marile lanțuri de retail nu oferă aceeași calitate cum este cea din fermă: ”Problema e, că nu am văzut niciodată, în niciunul din marile magazine, marfă românească de calitate! Țin intentionat (probabil) marfa românească cea mai proastă, doar pt a face antireclamă și automat să se vândă cea care arată mai bine! La ce castraveți frumoși sunt la Matca (cu mici excepții), cei din poze par de acum 100 de ani în urmă!”.

Cumpărătorii care au văzut postarea au comentat că fermierii nu ar trebui să se plângă cât timp aleg să vândă vrac și nu cu kilogramul, pe alese, așa cum vrea clientul: ”Lasă că tu vinzi cu tonele, noi cumpărăm cu kilogramul. Nu sunt de acord cu diferența de preț, dar nu e vina mea. Vinde la kil și vin și iau”.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed