Directorii de companii sunt recrutaţi pe criterii subiective. Află de ce

0

“Pe masură ce poziţia pentru care recrutezi e mai înaltă în ierarhie, subiectivitatea devine nu numai inevitabilă, de cele mai multe ori, ci poate fi chiar recunoscută oficial”, a spus pentru MONEY.ro George Butunoiu, managerul companiei GB Executive Search.

În cazul recrutărilor pentru poziţiile de conducere eşti obligat (fie că eşti o firmă de executive search fie că faci recrutarea direct) să te asiguri că noul angajat îi va «plăcea» cel puţin pe câţiva manageri cheie şi că va fi «plăcut» de către aceştia. Dacă nu, poate să fie cel mai mare specialist de pe lume, că recrutarea are şanse mari să fie declarată eşuată, explică George Butunoiu.

Pentru mine, ca head-hunter, sarcina principală e să mă asigur că cei doi (angajatul şi angajatorul) nu numai că se acceptă unul pe altul, ci că se plac, chiar, mai spune George Butunoiu.

Pentru poziţiile de conducere profilul de personalitate al candidaţilor este semnificativ mai important în decizia de recrutare a head-hunter-ului decât expertiza lor tehnică. Iar evaluarea eligibilităţii unui candidat funcţie de compatibilitatea lui cu angajatorul e subiectivă.

„Pe masură ce poziţia creşte, profilul de personalitate şi cel moral devin din ce in ce mai importante şi, uneori, technical skills (n.red. abilităţile tehnice) care se pot evalua cu cea mai mare obiectivitate, aproape dispar din discuţie. Cum pentru poziţiile de conducere, posturile mari, de top, nu prea se pune problema folosirii testelor, de orice fel, evaluarea rămâne la aprecierea subiectivă a celor în poziţia de a o face”, conchide George Butunoiu.