Domeniul în care România bate Luxemburg, Marea Britanie, Belgia şi Italia

0

Astfel, românii fac tot posibilul să aibă condiții de trai bune la ei acasă și să repare repede eventualele probleme care apar. Un clasament realizat de money.ro pe baza datelor Eurostat plasează România la media celor 28 de state membre ale Uniunii Europene în ceea ce privește ponderea populației care trăiește într-o locuință cu scurgeri din acoperiș, ziduri, podele sau fundație umede sau cu ramele ferestrelor și scândurile podelelor putrezite. Se conturează un tablou destul de sumbru, dar care reprezintă locul de trai pentru 15,1% din populația UE și pentru 15,4% dintre români, potrivit datelor pentru anul 2012. În cazul Irlandei și al Austriei, care nu a transmis informațiile pe 2012 la Eurostat, ne-am raportat la datele pe 2011.

 

Analizând situația României, observăm că, din anul 2007, când România a aderat la Uniunea Europeană, și până anul trecut, ponderea populației nevoite să suporte găuri în acoperiș, igrasie și geamuri putrezite a scăzut an de an. Dacă în 2007 acest indicator era de 29,5%, acesta s-a redus până la 24,3% în 2008, 22% în 2009, pentru a ajunge la 19,1% în 2010 și, apoi, 18% în anul 2011. Reducerea procentajului populației care trăiește în condiții proaste precum cele descrise mai sus este o realizare mare, în condițiile în care acest indicator a crescut în ultimii ani, pe fondul acutizării crizei economice, în state mai dezvoltate precum Marea Britanie, Slovacia, Olanda, Franța și chiar Germania.

 

Citește și: I Robot: Meserii care vor dispărea  

 

Totuși, chiar dacă per total populație din România 15,1% locuiesc în condiții improprii, procentul este mai mare când vine vorba despre persoanele singure, 25,3% dintre acestea locuind în condiții proaste. Iar dacă restrângem statistica la vârstnicii singuri de peste 65 de ani, ponderea crește până la 29,1%.

Vestea bună pentru România este că, în acest top, stăm mai bine decât țări cu venituri mult mai mari, inclusiv și decât țara cu cel mai mare nivel de trai din UE, Luxemburg, unde 17,1% din populație locuiește în condiții proaste. Am depășit și Marea Britanie, unde 17,2% din populație are o casă în care plouă sau nu are destui bani pentru a-și schimba geamurile sau podeaua putrezită.

 

Alte țări aflate sub România în clasament sunt Olanda (16,2%), Danemarca (17,9%), Belgia (18,4) sau Italia (21,4%).

 

Cea mai gravă situație este întâlnită în Slovenia, unde aproape o treime din populație, 31,5%, are probleme mari cu spațiul de locuit. Aceasta este urmată de Cipru, cu o pondere de 30%, și de Letonia (28,1%). Vecinii noștri unguri au aproape un sfert din cetățeni în situația descrisă (24,1%).

În ceea ce-i privește pe vecinii noștri de la sud, bulgarii ne surclasează cu o pondere de 13,8%. Cei mai puțini oameni care trăiesc în condiții improprii sunt în Finlanda, doar 6% din locuitori, urmată de Suedia, cu 7,7%, și de Slovacia, cu 8,8%. Pe poziția a patra se situează Malta (10,1%), urmată de Cehia și Polonia, ambele cu un procent de 10,5.