Drogurile legale, interzise de deputaţi

Citeşte şi Drogurile legale, o piaţă de 30 de milioane de euro pe an

Proiectul de lege a fost iniţiat de către o serie de deputaţi PSD precum Cristian Dumitrescu şi Florin Iordache, precum şi de independentul Tudor Ciuhodaru şi prevede că „vânzarea, punerea în vânzare, comercializarea, distribuirea, livrarea produselor etnobotanice din plante, extracte sau combinaţii din plante cu efect halucinogen sau euforic este interzisă”. Încălcarea acestei interdicţii este sancţionată cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani, iar tentativa se pedepseşte.

Punctul de vedere al Guvernului faţă de acest proiect a fost negativ, secretarul de stat pentru Relaţia cu Parlamentul, Valentin Iliescu, susţinând că, în cursul zilei de miercuri, Guvernul va adopta o Ordonanţă de Urgenţă care va interzice aceste substanţe, ordonanţă ce va avea ca fundament punctele de vedere exprimate de Ministerul Sănătăţii, Agenţia Naţională Antidrog, Inspectoratul General al Poliţiei, Ministerul Agriculturii şi Facultatea de Medicină şi Farmacie. „Ne dorim să găsim soluţia cea mai bună”, a spus Iliescu precizând că Executivul a depus o notificare în acest sens şi la Comisia Europeană.

În schimb, deputatul PSD Cristian Dumitrescu a susţinut că Parlamentul nu ar trebui să renunţe la dreptul său de a legifera aşteptând Guvernul să emită ordonanţe de urgenţă pentru un domeniu sau altul. „Să adoptăm proiectul, iar Guvernul să-l aplice. Altfel nu facem decât să vedem în continuare oameni care-şi pun viaţa în pericol”, a solicitat social-democratul.

O atitudine mai nuanţată a avut deputatul PDL Sever Voinescu care, deşi a spus că grupul său susţine proiectul şi necesitatea interzicerii plantelor etnobotanice, a avut rezerve faţă de articolul din lege care stipulează că lista cu plantele interzise poate fi modificată prin ordin al ministrului Sănătăţii arătând că astfel se instituie un dublu regim juridic pentru substanţele interzise şi cele aflate sub supraveghere: unele stabilite prin lege şi altele prin ordin al ministrului. „De bună credinţă, ne repezim cu diverse iniţiative legislative pioniereşti tulburând cu totul sistemul Legii 143”, a spus Voinescu în plen, adăugând că deputaţii ar trebui să aştepte ordonanţa Executivului.

Totuşi, legea a fost adoptată cu 226 de voturi pentru, unul singur împotrivă şi trei abţineri. Camera Deputaţilor este decizională pentru această lege, după ce actul a trecut şi de Senat în noiembrie 2009. Legea merge la promulgare la Preşedinţie.

Ministerul Sănătăţii va prezenta, în şedinţa de Guvern de miercuri, proiectul unei ordonaţe de urgenţă pentru modificarea legislaţiei privind regimul juridic al plantelor, substanţelor şi preparatelor stupefiante şi psihotrope. Potrivit secretarului de stat Cristian Irimie, lista plantelor şi substanţelor interzise va putea fi modificată oricând va fi nevoie.

Demersul privind acest normativ vine după ce premierul Emil Boc i-a cerut, vineri, ministrului Sănătăţii să prezinte în şedinţa de săptămâna viitoare proiectul de act normativ care interzice plantele etnobotanice, indiferent dacă măsura are sau nu avizul Comisiei Europene. „Aş vrea să mergem în regim de maximă urgenţă, indiferent de existenţa sau inexistenţa unui aviz al Comisiei Europene, pentru interzicerea plantelor etnobotanice care, din nefericire, au un efect devastator la tineri. Cred că este bine să punem piciorul în prag cât mai repede cu putinţă”, a declarat Boc.

Centrul Atitoxic Pediatric din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din Bucureşti consideră că intoxicaţiile cu substanţe etnobotanice în rândul adolescenţilor sunt deja un fenomen, confirmat de date statistice îngrijorătoare.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed