Economia a dat semne de revenire

La jumătatea anului România a intrat în „recesiune tehnică“, iar trimestrul al treilea a început cu stângul, lunile iulie şi august fiind destul de slabe. Producţia industrială a făcut în septembrie un salt de 6,1% faţă de aceeaşi lună de anul trecut, pe serie brută, şi de 4,9% pe serie ajustată. Exporturile au crescut în septembrie cu 10,2%, la un maxim istoric de 4,9 mld. euro. Consumul s-a redinamizat – cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul, cel mai important indicator pentru consumul populaţiei, înregistrând în septembrie un plus de 6,1% comparativ cu aceeaşi perioadă de anul trecut, pe serie brută. Analiştii au diminuat estimările privind creşterea PIB în anul 2014 de la 3% spre 2%, sau chiar sub acest nivel.

Economia românească a dat semne de redresare în luna septembrie, însă rămâne de văzut dacă avântul a fost suficient pentru revenirea în teritoriul pozitiv, după ce la ju­mătatea anului România a intrat în „recesiune tehnică“ (trimestrul 1 şi 2 au fost pe minus), iar trimestrul 3 a început cu stângul, lunile iulie şi august fiind destul de slabe.

 

Vineri vom afla primele date privind creşterea economică din trimestrul al treilea (T3), de la Institutul Naţional de Statistică. Comisia Europeană a anticipat deja că PIB-ul a crescut cu 1% în T3 faţă de trimestrul anterior, ceea ce înseamnă că România a ieşit din recesiunea tehnică.

 

Luna iulie a venit cu semnale preponderent negative de la economie, iar tendinţa de deteriorare a indicatorilor macro a continuat în august, după cum au indicat cifrele privind industria, vânzările de retail, exporturile şi construcţiile, confirmând scenariul încetinirii economiei. Septembrie a marcat însă o îmbunătăţire a tabloului macro, cu excepţia construcţiilor care au rămas, cel mai probabil, în teritoriul negativ.

 

Industria, care reprezintă aproximativ o treime din PIB-ul României, a fost un pilon important pentru economie. După trei luni de declin, producţia industrială a crescut în septembrie cu 2,4% faţă de august, evoluţia fiind determinată de ascensiunea ramurii prelucrătoare. Faţă de aceeaşi lună din anul trecut, producţia industrială a făcut în septembrie un salt de 6,1%.

 

„Considerăm că evoluţia producţiei industriale în perioada ianuarie-septembrie 2014 a fost favorabil influen­ţată de impulsul cererii externe, dar şi de redinamizarea consumului privat. În prezent, industria internă pare să funcţioneze la ritmul potenţial, majorarea acestui ritm fiind dependentă de redinamizarea investiţiilor productive“, spune Andrei Rădulescu, senior economist la Banca Transilvania şi cel care a semnalat primul că economia a intrat în recesiune tehnică după două trimestre consecutive de scădere.

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed