Cele două mari lovituri primite de economie

0

Ambele sunt evenimente de natură să destabilizeze bugetul țării, fapt ce s-ar traduce printr-o nevoie de bani în plus la buget, care pot fi aduși fie prin tăierea cheltuielilor, fie prin creșterea fiscalității.

 

Așadar, prima dintre aceste lovituri este ruperea acordului stand-by cu Fondul Monetar Internațional. După ultima sa vizită la București, în luna iunie, delegația FMI a plecat fără să semneze vreun act, în condițiile în care premierul Victor Ponta a ținut cu dinții de reducerea contribuțiilor de asigurări sociale (CAS) cu 5 puncte procentuale, în pofida dezacordului specialiștilor instituției financiare internaționale.

 

Teoretic, acordul cu Fondul este în vigoare. Practic, însă, acesta a fost suspendat, deoarece guvernul nostru nu a redactat scrisoarea de intenție, care ar fi trebuit să fie aprobată de board-ul FMI pentru ca să putem accesa banii aferenți împrumutului. Guvernanții se consolează cu faptul că economia merge bine și că au ceva bani puși deoparte pentru a acoperi eventuale cheltuieli neprevăzute.

 

„În acest moment, nu (se pot accesa tranșele de împrumut – n.r.), pentru că nu s-au finalizat discuțiile pe scrisoarea actuală de intenție. Dar nu are nicio relevanță acest lucru, pentru că avem o rezervă mult mai mare, de aproape 7 miliarde de euro”, afirma ministrul pentru Buget, Liviu Voinea, în luna iunie, citat de Hotnews.ro.

 

Problema este că, două luni mai târziu, economia țării noastre a primit o a doua lovitură: a intrat în recesiune tehnică, după două trimestre consecutive de scădere a PIB, față de trimestrele anterioare. Cifrele oficiale anunțate, săptămâna trecută, de Institutul Național de Statistică (INS), indică o scădere a PIB de 1%, în trimestrul al doilea raportat la primele trei luni ale anului. Asta după ce, conform cifrelor publicate tot săptămâna trecută de Eurostat, am aflat că PIB-ul României a scăzut și în primul trimestru din acest an față de trimestrul anterior, cu 0,2%. Conform cutumei internaționale, această situație înseamnă intrarea în recesiune tehnică.

 

De altfel, nici perspectivele din Uniunea Europeană nu ne ajută deloc. Primii doi cei mai importanți parteneri pentru comerțul exterior al României, Germania și Italia, au intrat în recesiune. Iar tensiunile care se acumulează între statele UE și Ucraina, pe de o parte, și Federația Rusă, pe de altă parte, au dus la impunerea de embargo-uri de ambele părți, situație care afectează producătorii și exportatorii din toate țările implicate.

 

În aceste condiții, probabilitatea să avem nevoie de banii de la FMI pentru a putea acoperi cheltuielile bugetare curente crește. Însă, ambiția premierului Victor Ponta de a scădea CAS-ul până la alegeri nu-i va permite să reia legătura cu reprezentanții Fondului până în luna noiembrie, după alegerile prezidențiale. Rămâne de văzut cât de mult se va deteriora situația economică din cauza recesiunii și în ce măsură va putea să-i facă față bugetul.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.