Egiptenii şi-au sărbătorit revoluţia până în zori

0

Toată noaptea milioane de manifestanţi au cântat, au dansat, au scandat lozinici prin care îşi manifestau bucuria victoriei şi a regăsirii libertăţii. Au fluturat drapele, mândri că sunt egipteni, în claxoanele asurzitoare ale maşinilor şi în bubuitul artificiilor. Au plâns şi s-au rugat împreună. Dimineaţa i-a găsit pe mulţi răguşiţi, dar fericiţi.

Anunţul demisiei lui Mubarak, conducătorul în vârstă de 82 de ani care se afla la cârma ţării de trei decenii, a intervenit în a 18-a zi de proteste, când mulţi îşi pierduseră speranţa de reuşită, dar s-a petrecut paşnic şi a fost o adevărată sărbătoare. Sunt tot mai multe voci care consideră că victoria a fost posibilă graţie internetului şi a noilor tehnologii, care au făcut posibilă circulaţia rapidă a informaţiei, mobilizând masele. Noile tehnologii au fost chemate şi în momentul celebrării. Familiile s-au fotografiat cu copiii pe umerii soldaţilor sau urcaţi pe tancuri. Toată lumea a vrut să păstreze cumva un suvenir „electronic” al clipelor de bucurie dezlănţuită.

Transmise de televiziunile prin satelit sau de reţelele de socializare pe internet, euforia din Egipt a cuprins întreaga regiune în care autocraţii se tem şi se întreabă dacă nu cumva va fi rândul lor să împărtăşească soarta lui Ben Ali sau a lui Mubarak.

Atmosfera era tensionată sâmbătă dimineaţa în Alger, unde mii de poliţişti erau poziţionaţi şi pregătiţi să oprească o demonstraţie convocată pentru a imita protestele egiptene. Autorităţile au interzis marşul opoziţiei, care cere mai multe libertăţi democratice, schimbarea guvernului şi mai multe locuri de muncă.

Preşedintele Egiptului a plecat de la putere, iar acum ţara este condusă de un consiliu militar aflat sub comanda ministrului apărării, o persoană destul de controversată, considerat „pudelul” lui Mubarak. Majoritatea egiptenilor au încredere în armată, dar există o doză de nesiguranţă în privinţa a ceea ce va însemna, practic, aceasta. Unii observatori se întreabă dacă nu cumva egiptenii s-au grăbit să sărbătorească. Armata începuse să ridice baricadele, sâmbătă dimineaţă, din Piaţa Tahrir.