x


  • EUR
    4.8704
    USD
    3.9791
string(16) "instant-articles"

El e VICTOR, un robot care ar omorî coronavirusul! E produs în România

Victor, robotul capabil să distrugă coronavirusul cu ajutorul radiațiilor, este realizat de o companie românească.

Autor: Mihai Voican | Sursa: G4MEDIA | Publicat: 21.10.2020, 10:09

Un robot autonom numit Victor, care ucide micro-organismele patogene, inclusiv coronavirusul, folosind radiații UV-C, luptă împotriva pandemiei coronavirusului la un spital mare din București. Mai mulți roboți ca Victor vor lua drumul instituțiilor medicale, întrucât producătorul, Modulab, mărește producția. Robotul e produs integral în România de startup-ul Modulab și poate fi folosit noaptea la sterilizarea spațiilor închise.

 

Trădare pe scena politică! PSD-ul l-a furat înainte de alegerile parlamentare

 

Potrivit unui articol apărut pe siteul Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare – BERD, o companie românească a adaptat un robot industrial pentru a lupta împotriva coronavirusului.

Prin adăugarea unor lămpi cu ultraviolete puternice pe platforma robotică, compania, Modulab a creat un dispozitiv care poate dezinfecta o suprafață de 20 de metri pătrați în aproximativ 10 minute, inclusiv îmbrăcăminte și echipamente – tot ceea ce poate atinge lumina ultravioletă.

Datorită funcției sale de autonomie de 5 ore și telecomandă, robotul are avantajul de a se putea deplasa fără a implica personalul spitalului, protejând astfel viața umană.

 

Virgil Musta cere STARE DE URGENȚĂ: Trei săptămâni sunt suficiente

 

Inițial, era destinat unor scenarii mai banale, în principal industriale, însă capacitatea sa de a naviga în medii complexe și de a evita obstacolele îl face perfect pentru curățarea sau transportul pieselor de schimb. Cu toate acestea, 2020 a dat robotului și producătorilor săi un scop nou.

„Știam că trebuie să acționăm rapid. Lumea se îndrepta spre o criză pe care nu o mai văzusem până acum și aveam o armă secretă care putea face diferența, literalmente, între viață și moarte”, spune Ioana Calen-Popescu, coproprietar și CEO al Modulab, citată de siteul BERD.

Primul robot a fost donat de BCR Spitalului Universitar din București și a fost numit Victor, după bacteriologul român Victor Babes, unul dintre fondatorii microbiologiei moderne.

”O bancă locală importantă l-a cumpărat pe Victor de la Modulab la cost de producție și l-a donat spitalului. În curând, alți roboți vor ajunge în spitale din întreaga țară și nu numai, precum și în clădiri de birouri, hoteluri și alte unități care au nevoie de ajutor pentru combaterea coronavirusului”, mai precizează articolul.

”Am dezvoltat acest produs drept contribuția noastră la efortul general de combatere a pandemiei COVID19. Se bazează pe o cercetare de 6 ani pe platforme robotizate autonome. De asemenea, dezvoltăm roboți industriali autonomi pentru sectorul de fabricație și roboți industriali autonomi de curățare pentru suprafețe mari. Datorită creșterii cererii, intensificăm producția în masă a roboților noștri într-o nouă unitate de asamblare din București. La vârf, noua unitate de producție va putea livra un robot MUV la fiecare două zile” scriu reprezentanții Modulab, pe siteul propriu.

Cu sprijinul Uniunii Europene în cadrul programului Orizont 2020 și al BERD, compania a realizat o reducere impresionantă a timpului de asamblare a robotului. Suprafața de producție a fost, de asemenea, redusă de la 1.000 metri pătrați la 105 metri pătrați, după optimizarea spațiului, a echipamentelor și etapelor de asamblare.

Surse: ebrd.com, modulab.com, Spitalul Universitar București – Facebook