Electrica vrea să împrumute 300 de milioane de euro

Electrica vrea să se împrumute! Electrica SA, firma-mamă din cadrul grupului Electrica cu activitate principală distribuția și furnizarea de energie electrică, intenționează să emită obligațiuni în valoare de până la 300 de milioane de euro, potrivit unei informări transmise Bursei de Valori București.

Electrica SA supune atenției acționarilor aprobarea emsiunii (sau emisiunilor) de obliagațiuni, care vor fi “verzi” sau “sustenabile” în cadrul ședinței AGA din 25 aprilie. Emisiunile vor avea loc în acest an și, posibil, următorul. Obligațiunile vor avea o maturitate de zece ani.

“Ordinea de zi a ședinței AGEA va fi următoarea:

  1. Aprobarea:

1.1. Plafonului de până la 300.000.000 EUR pentru o emisiune sau mai multe emisiuni subsecvente de obligațiuni verzi (“green bonds”) sau obligatiuni sustenabile(“sustainability-linked bonds”), sau un mix al acestora, ale Societății Energetice Electrica S.A. (ELSA) din perioada 2024-2025, care vor putea fi denominate atât in RON cât și înalte valute, putând fi emise pe piața de capital din România sau internațională (UE și SUA) pe baza unei structuri flexibile, cu o rată a dobânzii fixă sau variabilă (inclusiv cu posibilitatea includerii unui mecanism de tipul step-up sau step-down în cazulObligațiunilor ale căror termeni și condiții vor fi corelați cu obiectivele de sustenabilitateale ELSA).

Obligațiunile vor fi nominative, neconvertibile, negarantate, în formă dematerializată prin inscriere în cont, vor face parte din aceeași clasă de valori mobiliare, putând fi emise pe o maturitate maximă de până la 10 ani și se vor vinde prin Oferta de vânzare adresată investitorilor de pe piața de capital prin intermediul unei societăți de servicii de investiții financiare/instituție de credit/sindicat de intermediere/entități denatura acestora autorizate în state membre sau nemembre să presteze servicii și activități de investiții („Intermediarul”) conform legislației pieței de capital locale, europene sau internaționale aplicabile și vor fi admise la tranzacționare pe o piață reglementată”

La nivel de grup, Electrica a raportat un profit mai mare cu 11% în 2023 față de anul precedent, până la 620 de milioane de lei, indicatorul EBITDA consemnând de asemenea o îmbunătățire cu 27&, până la 1,7 miliarde de lei, în special pe fondul rezultatelor segmentului de distribuție.

“Profitul net pentru anul 2023 a înregistrat o creștere de 61,6 mil. RON (11,0%), rezultat generat în principal că urmare a performanta segmentului de distribuție în contextul scăderii costurilor cu energia electrica pentru acoperirea CPT, că urmare a implementării mecanismul de achiziție centralizata MACEE, conform căruia producătorii au obligația de a vinde 80% din energia disponibila la un preț de 450 RON/MWh, impact diminuat de creșterea volumelor de energie electrica necesara pentru acoperirea pierderilor în rețea”, informa compania care avea totuși de recuperat de la bugetul de stat 1,9 miliarde de lei la finalul anului trecut, în contul schemei de plafonare-compansare

Grupul Electrica este un jucător-cheie pe piața de furnizare, distribuție și producție a energiei electrice din România, precum și unul dintre cei mai importanți jucători din sectorul serviciilor energetice. Compania este privată în urma listării la BVB, dar cel mai mare acționar este statul român.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed