Emil Hurezeanu, ambasadorul României la Viena, în contextul intrării în spațiul Schengen: Semnalele de aici nu sunt optimiste

Ambasadorul României în Austria, Emil Hurezeanu, susține că președintele Austriei, Alexander Van der Bellen, a avut recent o atitudine favorabilă intrării României în spațiul Schengen, însă acesta nu are un rol decisiv în formularea unei opinii a executivului.

Hurezeanu afirmă că diplomația românească face în aceste zile ultimele eforturi pentru a-i convinge pe cancelarul Karl Nehammer și pr ministrul de Interne, Gerhard Karner, că România îndeplinește toate condițiile necesare accederii în spațiul Schengen.

Hurezeanu spune că în ciuda tuturor datelor comune de la nivelul ministerelor de Interne sau de la nivelul Frontex, organismul Uniunii Europene care ajută statele UE să gestioneze frontierele externe, executivul austriac are în continuare o atitudine mai degrabă negativă cu privire la un vot pozitiv privind intrarea României în spațiul Schengen.

”Astăzi, n.r. luni, e o zi în care au loc două reuniuni extrem de importante. Pe de-o parte avem întâlnirea experților și pe de altă parte avem și reuniunea miniștrilor de interne. Până acum, de fiecare dată, opiniile experților noștri au coincis cu datele poliției austriece. Este vorba de o realitate dinamică, dar decizia e politică. În plus, până acum două săptămâni n-au fost niciodată contradicții între datele celor două ministere.

Am constatat acum că este vorba de o opoziție care s-a repetat în mai multe rânduri, venită din partea cancelarului și a ministrului de Interne, poziție care nu a pornit din realitatea din teren sau din cea prezentată în rapoartele Frontex ale Uniunii Europene. Aceste opinii ne fac să ne gândim că sunt expresia unei voințe politice și nu una bazată pe realitatea concretă”, a comentat Emil Hurezeanu.

Surse diplomatice europene spun că săptămâna trecută, la Viena, în cadrul unei reuniuni a ambasadorilor statelor UE în Austria cu președintele Alexander Van der Bellen, acesta s-a pronunțat în favoarea intrării României în spațiul Schengen.

Sursele noastre spun că președintele federal a precizat că poziția sa este foarte critică la adresa opiniilor cancelarului Austriei. Acesta s-a exprimat în sensul că nu înțelege de ce există această blocadă împotriva României, mai ales că rapoartele Frontex sunt pozitive.

Hurezeanu confirmă faptul că Van der Bellen ar fi spus că ”blocada împotriva României în niciun caz nu va face mai digerabilă politica guvernului în problema migrației”.

Întrebat dacă va face publică această opinie, președintele Austriei ar fi spus că rațiunea de stat îl determină să rămână rezervat în declarații atunci când are o opinie divergentă de cea a executivului.

Alexander Van der Bellen este președinte al Austriei din 2017, iar între 1997 și 2008 a fost președinte al grupului parlamentar și purtător de cuvânt federal al Partidului Verzilor din Austria. Van der Bellen sprijină politici economice ecologiste, social-liberale și pro-europene.

Deși, teoretic, încredințat cu putere mare de Constituție, în practică, președintele acționează, în cea mai mare parte, doar ca figură ceremonială. Președintele Austriei este ales în mod direct prin vot universal o dată la fiecare șase ani și poate fi reales o singură dată.

Verzii, al doilea partid din coaliția care susține guvernul condus de cancelarul Karl Nehammer, nu susțin veto-ul Austriei împotriva aderării României și Bulgariei la Schengen. Anunțul a fost făcut de vicecancelarul și liderul Verzilor, Werner Kogler, în mai multe rânduri. „Austria susține în continuare în mod oficial aderarea Croației, precum și a României și Bulgariei la spațiul Schengen”, a declarat vicecancelarul Kogler, potrivit publicației Kurier.

„Austria susține în continuare în mod oficial aderarea Croației, precum și a României și Bulgariei la spațiul Schengen”, a declarat vicecancelarul Kogler.

De cealaltă parte, Karl Nehammer este un om politic austriac membru al ÖVP, care a devenit cancelar al Austriei la 6 decembrie 2021. Anterior a fost ministru de Interne din 2020 până în 2021, secretar general al ÖVP din 2018 până în 2020 și membru al Consiliului Național din 2017 până în 2020.

Explicația mizei politice a deciziei guvernului austriac de a da un vot negativ României vine din contextul politic din Austria, unul fierbinte în aceste zile. Acesta este dat de faptul că în ianuarie vor avea loc alegeri în Austria Inferioară, iar partidul de dreapta, aflat la guvernare se află pe ultimele locuri în sondaje.

Ministrul de interne austriac, Gerhard Kartner, a făcut recent o nouă declarație prin care respinge intrarea României și a Bulgariei în Schengen. Într-un interviu pentru publicația „Kurier”, el a spus că pentru țara sa, momentan, are sens doar includerea Croației în spațiul european de liberă circulație. Conform acestuia, românii și bulgarii ar avea în continuare probleme cu protecția frontierelor externe, respingerea solicitanților de azil și distribuirea acestora.

În replică, ambasadorul Emil Hurezeanu explică faptul că procentul de 40% migrație ilegală în Austria, invocat de guvernul de la Viena face parte dintr-un sondaj cu un eșantion mic, acesta nereflectând situația reală. În plus, afirmă Hurezeanu, în ultima perioadă raporturile dintre cele două ministere de Interne din Austria și România au fost dintre cele mai bune, miniștrii felicitând-se în mai multe rânduri pentru colaborare și rezultate.

Austria a rămas singurul stat membru al Uniunii Europene care se opună intrării României și Bulgariei în Schengen, după ce guvernul olandez a anunțat vineri că Parlamentul de la Haga își va da acordul pentru accederea României și Croației.

Intrarea în Schengen presupune însă un vot în unanimitate pe 8 decembrie la reuniunea miniștrilor europeni de interne și justiție.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed