x


  • EUR
    4.7228
    USD
    4.1899
string(16) "instant-articles"

„Este un pas mare”. O victorie diplomatică aproape neobservată a Statelor Unite în Europa de Est

Belarus a ridicat o interdicție diplomatică veche de un deceniu în relațiile cu Statele Unite, măsură considerată drept o victorie strategică a Washingtonului în Europa de Est.

Author: Cristina Popovici | Sursa: Money.ro | Publicat: 11.01.2019, 18:25

Ministrul de Externe belarus Vladimir Makei l-a informat într-o discuție telefonică pe Wess Mitchell, adjunctul secretatului de stat al SUA pentru Europa și Eurasia, despre decizia Minskului de a dezgheța relațiile diplomatice cu Statele Unite, relatează Foreign Policy.

 

„Este un pas mare. Acesta este începutul unui dezgheț”, a declarat un oficial american.

 

Hotărârea autorităților belaruse vine după negocieri intense dintre Minsk și administrația Trump, dar mai ales pe fondul disensiunilor dintre președintele Belarusului, Aleksandr Lukașenko, și omologul său de la Kremlin, Vladimir Putin.

 

Apogeul negativ al relațiilor diplomatice dintre Belarus și Statele Unite a fost atins în 2008, când ambasadoarea de atunci a Statelor Unite la Minsk, Karen Stewart, a fost expulzată, după o serie de declarații despre degradarea drepturilor omului în fosta republică sovietică.

 

Acela a fost, practic, momentul ruperii relațiilor diplomatice dintre cele două țări. Statele Unite avea să impună sancțiuni economice drastice Belarusului.

 

mai multe, pe digi24.ro