Euro atinge un nou record. Francul ajunge la cel mai ridicat nivel al anului

Banca Naţională a Elveţiei (SNB) a decis joi să menţină nemodificată dobânda de bază, în linie cu estimările analiştilor, şi a avertizat că ‘referendumul din Marea Britanie ar putea provoca sporirea incertitudinilor şi a turbulenţelor, transmit Reuters şi site-ul swissinfo.ch.

SNB a menţinut atât dobânda interbancară Libor, pentru împrumuturi pe o perioadă de 3 luni, la un interval cuprins între minus 1,25% şi minus 0,25%, precum şi dobânda la depozite la minus 0,75%.

 

Banca Naţională a Elveţiei şi-a menţinut disponibilitatea de a interveni pe pieţele valutare pentru a slăbi francul elveţian, în condiţiile în care analiştii avertizează că presiunile vor creşte asupra monedei elveţiene, până în 23 iunie, când britanicii se vor pronunţa, într-un referendum, cu privire la oportunitatea părăsirii Uniunii Europene de către Regatul Unit. Deşi exporturile Elveţiei către Marea Britanie au reprezentat anul trecut doar o treime din nivelul exporturilor către Germania, turbulenţele de pe pieţele financiare cauzate de Brexit ar putea afecta Elveţia.

Preşedintele SNB, Thomas Jordan, a apreciat joi că francul elveţian este ‘semnificativ supraevaluat’ faţă de alte valute şi măsurile expansioniste de politică monetară sunt destinate stabilizării inflaţiei şi sprijinirii activităţii economice.

Banca Naţională a Elveţiei se aşteaptă ca în acest an rata inflaţiei să se situeze la minus 0,4%, urmând să ajungă la 0,3% în 2017 şi 0,9% în 2018.

SNB utilizează dobânzile negative cumulate cu achiziţiile de valută pentru a slăbi francul şi a proteja exporturile spre zona euro, cel mai mare partener comercial al Elveţiei.

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed