Euro pierde teren în faţa dolarului şi yenului în deţinerile de valută

Anunțul BCE

Ponderea euro în deţinerile de valută a scăzut în 2023 în detrimentul dolarului şi yenului, iar noi scăderi sunt posibile de fiecare dată când Rusia reuşeşte să-şi reducă rezerve de euro, se arată într-un raport publicat de Banca Centrală Europeană, transmite agenția Reuters, citată de Agerpres.

De la începutul deceniului, ponderea euro în rezervele valutare este în declin, iar de mult timp BCE a susţinut că UE trebuie să facă progrese cu integrarea financiară dacă vrea să inverseze tendinţa.

Conform BCE, ponderea euro în rezervele valutare a scăzut cu un punct procentual anul trecut, la 20%, iar cei care gestionează în mod oficial rezervele au fost vânzători neţi de active în euro, în valoare de aproximativ 100 miliarde de euro.

„În contrast, ponderile dolarului SUA, yenului japonez şi ale altor rezerve valutare netradiţionale a crescut. În special există achiziţii de active de rezervă denominate în yeni de către investitorii oficiali, menite să compenseze deprecierea yenului în 2023”, se arată în raport.

De asemenea, documentul estimează că rezervele denominate în euro deţinute de Banca Naţională a Elveţiei (SNB) au scăzut cu 35 miliarde de euro, în principal în urma intervenţiilor instituţiei pentru a sprijini francul elveţian.

Deşi dobânzile în zona euro au crescut semnificativ, aceste evoluţii nu au îmbunătăţit atractivitatea monedei deoarece dobânzile sunt mai ridicate în multe alte locuri şi din cauza perspectivelor economice reduse ale zonei euro.

Citând un recent studiu al HSBC Reserve Management Trends în rândul a 91 de bănci centrale, BCE susţine că sunt motive de îngrijorare legate de arhitectura financiară a blocului comunitar şi de perspectivele economice.

„Cei care au răspuns la studiu au citat perspectivele economice reduse ale zonei euro, lipsa unor active cu un rating ridicat şi emiterea centralizată de datorii ca potenţiali factori care afectează investiţiile în active denominate în euro”, avertizează BCE.

Viitorul este sub semnul întrebării şi din cauza planurilor Rusiei.

Banca Centrală a Rusiei deţinea aproximativ 8% din rezervele globale în euro înainte de a fi imobilizate în 2022, estimează BCE.

„Datele sugerează că măsurile legate de sancţiuni ar putea fi în viitor relevante pentru ponderea euro în deţinerile globale de valută”, a adăugat instituţia.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed