Europa se înarmează. Planul de apărare primește finanțare

Europa se înarmează. La Bruxelles pregătește un program masiv pentru a stimula industria de apărare a Europei în următorii ani – dacă liderii vor fi de acord să plătească pentru asta. Comisarul pentru industrie Thierry Breton lansează săptămâna viitoare, anunță Politico, un nou plan european de investiții în apărare.

Țările UE au alocat doar 1,5 miliarde euro pentru această idee – dar acest lucru s-ar putea schimba rapid în următoarele luni. Președintele Băncii Europene de Investiții, Nadia Calviño, urmează să prezinte miniștrilor de finanțe idei de finanțare.

Nadia Calviño a declarat Parlamentului European că BEI a alocat deja 8 miliarde de euro pentru proiecte de apărare, din care un sfert a fost deja cheltuită.

Europa se înarmează. După ce Rusia a invadat Ucraina, țările UE au început să doneze Kiev din stocurile lor de arme și echipamente de apărare. După ce stocurile au început să se golească, Comisia Europeană a lansat Actul de sprijinire a producției de muniție (ASAP), în mai 2023.

Schema este finanțată din banii UE, și urmărește să motiveze industriile europene să lucreze împreună pentru a consolida baza industrială din sectorul apărării.

În baza schemei, UE a promis Ucrainei să îi livreze un milion de obuze până în primăvara anului acesta, țintă care va fi ratată.

UE a început să lucreze pentru a motiva achiziționarea comună de arme prin consolidarea industriei europene de apărare prin Actul privind achizițiile comune (EDIRPA). Legea, adoptată cu un fond de 300 de milioane euro de la bugetul UE, a fost inițial propusă în mai 2022, ca o soluție urgentă pentru a reumple stocurile țărilor UE după ce acestea au donat Kiev mijloace pentru a lupta împotriva Rusiei.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed