Eximbank susţine că a continuat să dea credite în ultimele luni, în replică la criticile ANEIR

„Soldul creditelor acordate de Eximbank societăţilor comerciale în nume şi cont propriu a crescut în ultimele şase luni (faţă de finalul lunii martie) cu 13% şi s-a observat o îmbunătăţire a utilizarii fondurilor statului, activitatea Eximbank în numele şi contul statului înregistrând o creştere foarte mare/semnificativă în ultimele 6 luni: soldul garantiilor de stat acordate societăţilor comerciale a înregistat o creştere de 275% faţă de finalul lunii martie 2009, fiind acordate în acestă perioadă garanţii de stat pentru sectoarele prioritare în valoare de aproximativ 315 milioane lei (70 mil. euro)”, a precizat banca, într-un comunicat publicat miercuri seară.

Totodată, activele EximBank au urcat la 4 miliarde de lei, cu aproape 40% mai mult faţă de finalul anului trecut, iar expunerea totală a băncii (credite, garantii, etc) a crescut în aceeaşi perioadă cu 22%.

Profitul brut a crescut de aproape 1,4 ori faţă de valoarea corespunzătoare întregului an 2008, atingând aproape 30 mil. euro, rezultat determinat şi de reducerea cheltuielilor, faţă de indicatorii prevăzuti în buget, cu aproape 20%.

De asemenea, Eximbank subliniază că ANEIR face referire în mod eronat la „consiliul interministerial de politici al băncii”, fiind de fapt vorba despre Comitetul Inter-Ministerial de Finanţări, Garanţii şi Asigurări (C.I..F.G.A), for de decizie care are 18 membrii, în mare parte secretari de stat în ministere cu profit economic. Rolul acestui organism este de a lua decizii cu privire la utilizarea fondurilor statului din punct de vedere al finanţărilor, garanţiilor şi asigurărilor.

Asociaţia Naţională a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR) a acuzat Eximbank, într-un comunicat remis miercuri, susţinând că banca de stat a devenit un „factor de descurajare a exporturilor”, în condiţiile în care ţine „cu lunile” în sertare cererile de finanţare sau de garanţii.

„Astăzi, în condiţii de criză acută, în loc să se constituie în principalul susţinător al exporturilor (cum s-a stabilit încă de la înfiinţarea băncii), Eximbank s-a transformat într-un factor de descurajare a exporturilor”, se afirmă în comunicat.

„Cererile de finanţare sau cele de garanţii zac cu lunile prin sertarele ‘analiştilor’ din bancă, perioadă în care firmele sunt puse pe drumuri să aducă tot felul de hârtii şi justificări, ignorându-se faptul că niciun client nu poate aştepta cu lunile până i se răspunde la o solicitare”, acuză exportatorii, care menţionează că nici băncile comerciale private nu au fost „mai prietenoase” cu exportatorii.

ANEIR acuză şi Ministerul Finanţelor, care coordonează Consiliul interministerial de politici al Eximbank – pe care asociaţia o numeşte „copilul de suflet al MFP” -, că „n-a fost capabil să simplifice procedurile şi să reducă birocraţia din bancă”, deşi „a avut grijă de menţinerea privilegiilor pentru membrii Consiliului (răsplătiţi lunar cu mii de euro)”.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed