AcasăEconomieRenunta sa te mai uiti la TV. Vezi motivele

Renunta sa te mai uiti la TV. Vezi motivele

Televizorul a schimbat felul in care primim informatiile si in care ne distram si produce schimbari majore in stilul nostru de viata, pe masura ce ne petrecem tot mai mult timp in fata lui.

 

(w460) banner 10 

 

Cu toate astea, pe masura ce analizam lucrurile, schimbarile produse de televizor sunt chiar daunatoare. Inainte sa judecai ca fiind absurda ideea de a-ti stinge televizorul chiar acum sa spunem urmatorul lucru: Toata lumea care a renuntat la televizor spune ca este incredibil cat de mult viata lor s-a imbunatatit.

 

Ai fi surprins sa aflii cat de mult rau iti poate face uitatul la televizor in mod regulat – are efecte negative profunde si negative asupra starii tale psihice, fizice si financiare. Dar hai sa ne uitam mai in amanunt la motivele pentru care este bine sa stingi televizorul definitiv:

 

  • Reclamele agresive

 

Omul de rand se uita aproximativ 4 ore pe zi la televizor. Trebuie sa tinem cont ca o treime din acest timp este ocupata de reclame si ne uitam la cel putin o ora de reclame astfel. Sa iti petreci atat de mult timp din viata uitandu-te la reclame este daunator pentru gandirea ta cognitiva si pentru portofelul tau.

 

Cand te uiti la reclame la TV nu te gandesti aproape niciodata “Waw, trebuie sa cumpar asta!” – nu asa functioneaza reclamele, iar companiile care le produc stiu asta. Acestia nu incearca sa iti vanda produsul pe loc, ci incearca sa te convinga sa faci achizitiile mai tarziu – functioneaza mai bine decat ai crede. Trebuie sa tii cont de asta: reclamele functioneaza mai bine cand nu esti atent la ele. Acestea nu sunt atragatoare pentru logica sau pentru gandirea ta critica – ele declanseaza raspunsuri emotionale in tine, ca si consumator si iti conving subconstientul sa cumpere un anume produs.

 

Asa ca intrebare este: De ce iti sacrifici peste o ora in fiecare zi pentru a te supune spalarii pe creier? Crezi ca e o metoda buna de relaxare?

 

  • Televizorul provoaca dependenta

 

Gandul de a opri televizorul ar putea parea ridicol pentru multi oameni, dar putini dintre ei analizeaza de ce televizorul a ajuns sa devina o parte atat de esentiala a vietii lor. De ce repetam in continuu aceasta activitate care ne consuma atat de mult timp si bani si nu ne da nimic in schimb?

 

Raspunsul este – pentru ca TV-ul produce dependenta, iar a te lasa de el e ca si cum ai renunta la un drog. Produsele chimice si consumabilele sunt singurele cu puterea de a produce dependente. Probabil ati auzit de endorfine – acestea sunt lasate in creier de anumiti stimuli care ne fac sa ne simitim “fericiti”. Acest sentiment vine pentru ca endorfinele au o structura identica cu opiul – asa ca sentimentele pozitive simtite sunt similare cu cele simtite in cazul consumului de droguri pe baza de opiu – asa ca nu ne mai miram de producerea dependentei.

 

Partea negativa a acestei eliberari de endorfine este ca daca te opresti din uitatul la televizor ai putea avea parte de simptome precum: depresie, anxietate, frustrare, claustrofobie si stres psihic. Dar, la fel ca si la opiu, vei incepe sa vezi lumea mult mai clar odata ce reusesti sa depasesti starea critica.

 

  • Continutul este mizerabil

 

Unele programe si canale sunt mai vinovate decalt altele, dar majoritatea emisiunilor TV sunt lipsite de sens sunt goale de valoare si nu ofera altceva decat distractii pasive. Exista modalitati mult mai bune de a te distra si de a te relaxa cu activitati de valoare – poti citi, poti practica un hobby – lucruri care te vor face mult mai fericit pe termen lung.

 

Majoritatea oamenilor nu dau drumul la TV pentru a se uita la ceva anume ci pur si simplu il apind si se uita pe programe sa vade ce se intampla – pana la urma aleg unul, fie ca ii intereseaza sau nu si raman acolo. De ce nu alegi mai bine un serial sau doua pe care sa il urmaresti online?

 

De fapt, orice face TV-ul pentru tine, internetul face mult mai bine. TV-ul este un mediu extrem de filtrat, pus impreuna pentru a scoate bani si a atrage atentia – te atrage si iti pierde timpul dandu-ti informatii dupa bunul lor plac (sa ne uitam doar la televiziunile controlate de diverse partide politice – nu?)

Ultimele Articole