Faliment în imperiul lui Niculae: 250 de oameni rămân pe drumuri, 90 milioane de euro e paguba statului

Curtea de Apel București a respins apelul Chemgas Holding Corporation, compania care operează combinatul chimic Slobozia, și a confirmat falimentul societății controlate indirect de magnatul Ioan Niculae, potrivit deciziei instanței.

 

 

Lucruri NESPUSE despre BUGET. Care au fost prioritățile partidelor

 

 

 

Respinge cererea de repunere în termen formulată de apelanta Riverside Development Limited ca neîntemeiată. Admite excepţia tardivităţii. Anulează apelul declarat de către apelanta Riverside Development Limited Desigh INC ca tardiv formulat. Respinge apelul incident ca neîntemeiat. Respinge apelul declarat de către apelanta debitoarea Chemgas Holding Corporation SRL ca nefondat. Respinge cererea de suspendare a executării sentinţei apelate ca rămasă fără obiect. Respinge cererea de intervenţie accesorie ca nefondată. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică astăzi, 25.02.2021”, este decizia instanței.

Curtea de Apel București a confirmat astfel decizia din 19 martie 2020 a Tribunalului Ialomița.

Potrivit Tabelului de Creanțe anexat dosarului de faliment al Chemgas Holding Corporation și citat de independentonline.ro, combinatul are datorii de 502,5 milioane de lei, adică peste 100 de milioane de euro. Cei mai mari creditori ai combinatului intrat în faliment sunt Administrația Județeană a Finanțelor Publice Ialomița și Administrația Fondului pentru Mediu, cu datorii de recuperat de 435 milioane de lei, adică aproape 90 de milioane de euro.

Potrivit reprezentanților administratorului judiciar al Chemgas Holding Corporation, Expert Insolvență SPRL Deva, după declararea oficială a falimentului urmează vânzarea activelor combinatului și disponibilizarea celor 250 de angajați rămași.

 

Românii rămân fără locuri de muncă? Florin Cîțu anunță REFORME DE CRIZĂ

 

 

Dosar penal. Între timp, potrivit independetonline.ro, Chemgas Holding Corporation este vizată și de un dosar penal după ce, în vara anului trecut, ar fi pus ilegal în funcțiune instalațiile. Dreptul de a porni liniile de producție fusese suspendat în urma unui control al Inspecției de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune și Instalațiilor de Ridicat (ISCIR) care a decis conservarea instalațiilor.

Cine sunt acționarii Chemgas. Potrivit datelor de la Registrul Comerțului, Chemgas Holding Corporation este deținută de off-shore-ul Riverside Development Ltd din Belize, cu 99,9999%, reprezentată legal de Soteroulla Michael, în calitate de administrator, şi în şedinţa AGA de Cosmin Sebastian Ionescu, un bucureștean de 44 de ani, care deține și 0,0001 din companie.

Chemgas deține 0,5% din IC Tooling SRL, alături de Intergaz-Est din Zimnicea și Viromet SA din Victoria. Intergaz-Est este deținută de companiile Interagro și Bio Fuell Energy. Interagro este reprezentată de Nicoleta Toncea, partenera lui Ioan Niculae, potrivit datelor de la Registrul Comerțului.

În 2009, Chemgas Holding Corporation a preluat combinatul de la Amonil SA, o altă companie controlată de Ioan Niculae prin off-shore-urile Zalois Ltd și Jovline Ltd din Belize. Potrivit unor documente consultate de jurnalistul G4media.ro în 2015, Jovline Ltd. era vehiculul financiar prin care Ioan Nicuale controla combinatul chimic Amonil. Vezi aici.

Niculae e în închisoare. Pe 18 februarie 2021, magnatul Ioan Niculae a fost condamnat în dosar Interagro la 5 ani de detenție cu executare.

În 2015, Niculae a fost condamnat la 2 ani și jumătate de detenție efectivă în dosarul ”Mită la PSD”.  El și-a ispășit pedeapsa în penitenciarul Găești.

Niculae este judecat și la Înalta Curte în dosarul Romgaz cu prejudiciu de 60 de milioane de euro pentru obținerea ilegală de gaze ieftine de la stat pentru combinatele sale de îngrășăminte chimice, printre care și fostul Amonil, actual Chemgas.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed