Fascinația prostiei? Personalitățile în care se regăsesc românii

0

„Da, se poate spune că Ceaușescu e cel mai marcant, mie mi-a marcat copilăria”, spune Theodor Paleologu, fost ministru al culturii, invitat în emisiunea Imparțial. „Mi-a otrăvit copilăria. Sigur că e cel mai marcant. Regele Mihai nu mi-a făcut niciun rău, deci, într-adevăr, Ceaușescu m-a marcat mai mult. În copilărie stăteam în frig, n-aveam jucării, n-aveam de mâncare în casă, deci m-a marcat extrem de mult. Regele Mihai, Ferdinand, Carol I nu mi-au făcut atâta rău, evident că nu sunt atât de marcanți. (…) Sigur, Ceaușescu a făcut mult, dar cu ce preț? Și sigur, a marcat peisajul urban din toată țara. Numai în București avem măgăoaia aia sinistră făcută de el (Casa Poporului – n.r.)”, a comentat Paleologu.

 

Și mai e ceva, spune Toader Paleologu. Fascinația prostiei, la foarte mulți. O vorbă franțuzească a lui Rochefoucault spune că un prost găsește întotdeauna pe altul și mai prost pe care îl admiră. Acest oligofren de Ceaușescu era admirat de alții mai proști decât el, care într-adevăr vedeau în el un geniu al Carpaților, punctează fostul ministru.

E de admirat Ceaușescu?

 

„Bănuiesc că sunt oameni care îl admiră în continuare, adică nu m-ar mira. După cum în Uniunea Sovietică sunt oameni care mor de dragul lui Stalin, la fel și la noi, mi se pare oarecum de înțeles. Totdeauna fascinația pentru criminali, pentru personaje odioase și pentru idioți… – pentru că să nu uităm, era un sistem al prostiei organizate. Cel mai umilitor era să vezi acest spectacol al prostiei în acele două ore la televizor, seară de seară, vedeam numai tâmpenii. Îl vedeam pe fonful ăsta cum vorbea cu greșeli, aceleași formule stereotipe, aceleași minciuni la nesfârșit. (…) Un student – la Științe Politice! – mi-a spus odată: Dar știți, bunica mi-a spus că era mai bine pe vremea comunismului. Sunt genul ăsta de inculți și idioți irecuperabili care probabil vor perpetua mitul Ceaușescu mult și bine, dar România cum o vedem acum e, în mare măsură, rezultatul spălării de creier timp de 24 de ani, pentru că Epoca de Aur a lui Ceaușescu într-adevăr, a marcat, a făcut victime…”, spune Theodor Paleologu.