Fed a coborat dobanda cheie cu 0,25 puncte procentuale, la 2%

0

„Relaxarea substantiala a politicii monetare pana in prezent, combinata cu masurile curente de sporire a lichiditatii din piete, ar trebui sa determine o crestere moderata in timp”, a anuntat comitetul de politica monetara al Fed, Federal Open Market Committee (FOMC) intr-un comunicat de presa, dupa inchiderea sedintei de astazi. „Comitetul va continua sa monitorizeze dezvoltarea economica si financiara si va actiona pentru promovarea cresterii economice si a stabilitatii preturilor”, mai mentioneaza comunicatul, citat de Bloomberg.
 
In timp ce regresul pietei creditelor dureaza de noua luni si preturile combustibililor in crestere puternica au impins economia aproape de recesiune, investitorii incep sa-si recastige increderea in pietele financiare. Asteptarile privind inflatia cresc, din cauza preturilor record ale petrolului si ale alimentelor. 

„Pietele financiare raman sub tensiune iar conditiile de creditare restrictive si adancirea problemelor de pe piata ipotecara vor afecta, probabil, cresterea economica in urmatoarele trimestre”, a afirmat Ben Bernanke si ceilalti membri ai Fed in comunicat. 

Pretul petrolului a crescut la nivelul record de 119,93 dolari pe baril la 28 aprilie. Fed a precizat ca asteptarile privind inflatia s-au imbunatatit. „Comitetul se asteapta ca inflatia sa se modereze in urmatoarele trimestre, reflectand stabilizarea preturilor energiei si a altor marfuri si relaxarea presiunilor in utilizarea resurselor”, a adaugat Fed.

„Va fi necesar sa continuam sa monitorizam atent evolutia inflatiei”, a mai spus Fed. Nesiguranta privind preturile „ramane mare”. Aceasta declaratie a institutiei americane a determinat analistii sa speculeze ca reducerea de astazi a dobanzii cheie este posibil sa fie ultima din sirul de scaderi care a inceput in septembrie.

In acelasi timp, economia se clatina. Cu cateva ore inainte de decizia Fed, Departamentul Comertului a raportat ca produsul intern brut a crescut cu un ritm anual de 0,6% in trimestrul trecut. Consumul gospodariilor americane, care influenteaza cel mai mult economia, a crescut la cel mai redus nivel din 2001, cand economia americana se afla in recesiune.

Federal Reserve a majorat, in cadrul sedintei de politica monetara, si rata de discount cu un sfert de punct procentual, pana la 2,5%.

Bursele americane au inregistrat scaderi dupa decizia Fed, anuland castigurile inregistrate pana in acel moment. Asfel, indicele Standard & Poor’s 500 a pierdut 5,33 puncte, sau 0,4 procente, pana la 1.385,61, in timp ce indicele Dow Jones a scazut cu 11,81, sau 0,1 procente, pana la 12.820,13. Indicele Nasdaq a avut un declin de 13,3 puncte, sau 0,6 procente, la nivelul de 2.412,8. Raportul dintre actiunile care au scazut fata de cele care au inregistrat cresteri a fost de 6 la 1, pe bursa din New York.