Financial Times: România, Ungaria și politica democrației

Anul trecut, atunci când premierul ungar Viktor Orban – al cărui partid Fidesz este membru al grupului politic de centru-dreapta, Partidul Popular European /PPE/ – a impus prin Parlamentul său o controversată lege privind mass-media despre care criticii spun că i-a acordat puteri trufaşe de a-i reduce la tăcere pe criticii din presă, grupul Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor din UE (S&D), de centru-stânga, a fost indignat. ”Nu putem permite guvernului ungar sau oricărui alt guvern să pericliteze valorile fundamentale ale Uniunii Europene’, a insistat europarlamentarul german Martin Schulz, la vremea aceea şeful grupului S&D în Parlamentul European.

Acum, premierul român Victor Ponta – al cărui Partid Social Democrat este membru al grupului S&D – a acţionat pentru a-l suspenda pe rivalul său politic, preşedintele de centru-dreapta Traian Băsescu, l-a înlocuit pe Avocatul Poporului şi a redus competenţele Curţii Constituţionale. Cum a răspuns S&D? ‘Să lăsăm Comisia Europeană să-şi facă treaba fără presiune politică de partid!’, a declarat Hannes Swoboda, europarlamentarul austriac care a preluat anul acesta funcţia lui Schulz de şef al grupului S&D, într-un comunicat de presă de săptămâna aceasta, cerând PPE să-l lase în pace pe premierul Ponta cât timp Comisia analizează demersurile sale.

 

Este, oare, nedrept să individualizezi S&D pentru că pune partidul înainte de principiu, în Europa Centrală? Da, consideră FT, pentru că, aminteşte publicaţia, PPE de centru-dreapta nu s-a comportat diferit.

 

Wilfried Martens, fostul premier belgian care conduce PPE, spune că premierul Ponta de centru-stânga, a arătat „dispreţ total pentru statul de drept” şi a prejudiciat tranziţia ţării spre democraţie. ‘Votul forţat de suspendare a preşedintelui Băsescu este un alt act lipsit de scrupule de a implementa autoritarismul galopant al premierului Victor Ponta’, a declarat Martens în comunicatul său de presă de săptămâna aceasta.

 

Cum rămâne cu colegul Orban din PPE care şi-a impus legea privind media anul trecut?, întreabă ziarul britanic. „Înţeleg, de asemenea, provocarea de a întări responsabilizarea mass-media păstrând în acelaşi timp intactă libertatea mass-media’, a afirmat Martens la vremea respectivă. „Dezbaterea privind legea mass-media ungară nu trebuie să se bazeze pe interpretări greşite motivate politic, ci pe cunoaşterea exactă a textului”, a precizat el cu acea ocazie.

 

Pentru a-l parafraza pe răposatul administrator federal american Rufus Miles: Unde te situezi depinde evident de ce parte a culoarului stai, conchide ironic publicaţia britanică.

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed