Finanţele au atras numai 97,25 milioane lei pe un an, cu un randament anual mediu de 10,75%

Finanţele au atras la licitaţia de luni – prima din această lună – numai 8,1% din valoarea de 1,2 miliarde lei anunţată iniţial, iar randamentul maxim acceptat a fost egal cu cel mediu, de 10,75% pe an.

Băncile au depus cereri de cumpărare de 2,51 miliarde lei (596 milioane euro), de 25,8 ori mai mult decât a atras ministerul.

La şedinţa similară din 27 iulie, MFP a vândut titluri de stat cu maturitate la 12 luni de 556,599 milioane lei (132,4 milioane euro), pentru care plăteşte un randament mediu anual, de 10,98%.

Finanţele şi-au propus să emită în august titluri de 6,5 miliarde lei, după ce în primele şapte luni din 2009, MFP a luat din piaţă aproape 48,4 miliarde lei, de aproape patru ori mai mult decât valoarea atrasă în 2008, de 12,5 miliarde lei.

Guvernul şi-a asumat o ţintă de deficit bugetar de 4,6% din produsul intern brut (PIB) – sau 24,3 miliarde lei – pentru acest an, în urma acordului de finanţare cu Fondul Monetar Internaţional. FMI a fixat României ţinte trimestriale de deficit bugetar: cel mult 14,5 miliarde lei la finalul trimestrului al doilea şi maximum 18,6 miliarde lei pentru al treilea trimestru.

Deficitul bugetar a ajuns la jumătatea acestui an la 2,71% din produsul intern brut (PIB), respectiv 14,38 miliarde lei (3,4 miliarde euro), uşor sub ţinta convenită cu FMI, de 2,73% din PIB.

Ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Pogea, declara săptămâna trecută că va negocia cu FMI un deficit bugetar cel puţin egal cu scăderea veniturilor din economie, precizând că „nivelul veniturilor pe semestrul I a fost mai scăzut cu 5,1% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut şi reflectă efectele crizei financiare şi economice asupra capitalului privat în mod special”.

Reprezentanţii FMI au declarat oficialilor români, în cadrul discuţiei de miercuri seară de la Guvern, că estimează că economia românească se va contracta cu 8% în acest an şi, în aceste condiţii, ar fi de acord cu un deficit bugetar de 8% din PIB, dacă Executivul reduce suplimentar cheltuielile.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed