FMI cere ţărilor est-europene să gândească noi modele de creştere, bazate mai mult pe exporturi

0

„Ţările din Europa emergentă vor trebui să-şi regândească modelele de creştere şi să reducă dependenţa de sectoarele bancar, construcţii şi imobiliar, care au explodat înainte de criză, şi să se concentreze pe prezenţa pe pieţele internaţionale„, se arată într-un comunicat al Fondului Monetar Internaţional (FMI).

Totodată, directorul general al Fondului Monetar Internaţional (FMI), Dominique Strauss-Kahn, a cerut autorităţilor din Uniunea Europeană o colaborare mai strânsă asupra mai multor domenii, de la strategiile fiscale la reglementarea sectorului financiar, pentru a face instituţiile din UE mai puternice, mai rezistente la criză şi mai capabile să promoveze creştere economică şi prosperitate.

„Tocmai când economia mondială începe să iasă din criză, Uniunea Europeană se confruntă cu noi provocări, inclusiv referitoare la probleme fiscale de amploare în unele ţări din zona euro, cu precădere Grecia„, potrivit FMI.

Ţările din centrul şi estul Europei au fost afectate sever de criza financiară globală, ca urmare a legăturilor comerciale strânse şi a dependenţei de fluxurile de capital din regiune. În prezent, zona a revenit pe creştere, iar FMI estimează un avans de 2% al produsului intern brut (PIB) în Europa Centrală şi de Est în 2010.

„Deşi multe ţări din Europa Centrală şi de Est vor avea creşteri ale PIB în acest an, revenirea la ratele mari de creştere de dinaintea crizei este improbabilă. Exporturile sunt acum în revenire, dar ne aşteptăm la un nivel scăzut al cererii interne”, se mai arată în comunicat.

Pentru multe ţări din Europa Occidentală, problema cea mai importantă este de aducere a datoriei publice la niveluri sustenabile. „Nu este o sarcină uşoară. Studiile FMI arată că datoria publică ar urma să crească în medie la 110% din PIB până în 2014 în economiile avansate, cu 35 puncte procentuale pentru nivelul dinainte de criză”, se mai spune în comunicat.

Provocarea va fi de a consolida politica fiscală fără a şubrezi redresarea economiei, care este fragilă în multe ţări din zona euro. FMI prognozează un avans de 1% în acest an al economiei zonei euro.

Directorul general al FMI va veni la Bucureşti în 30 martie, pentru o zi, după o vizită în Polonia. El va fi însoţit de directorul departamentului european, Marek Belka, şi de şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks.

Strauss-Kahn urmează să discute cu preşedintele Traian Băsescu, cu premierul Emil Boc, cu ministrul finanţelor, Sebastian Vlădescu, şi cu guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, despre ultimele evoluţii în cadrul programului convenit de guvern cu FMI şi CE.