FMI: Economia globală este slabă

FMI a făcut anunțul. Kristalina Georgieva, directorul Fondului Monetar Internațional (FMI) a spus că economia globală este afectată de scăderea productivității, pe fondul tensiunilor geopolitice.

„Veți vedea săptămâna viitoare, în raportul nostru privind Perspectivele Economice Mondiale, că economia globală are o creștere puțin mai activă, datorită activităților solide din Statele Unite și din multe economii emergente. Reziliența economiei mondiale, care se datorează în mare parte bazelor macroeconomice sănătoase construite în ultimii ani, este ajutată de piețele muncii puternice și de forța de lucru care se extinde. Forța resurselor de lucru se datorează parțial migrației, care a fost de folos în special în țările care au populații îmbătrânite.

În linii generale, pe baza datelor, putem răsufla ușurați. Am evitat o recesiune globală și o perioadă de stagflație. Dar există o serie de lucruri care provoacă îngrijorare.

Tensiunile geopolitice sporesc riscul fragmentării economiei mondiale. (…) Realitatea tristă este că economia globală este slabă din punctul de vedere al standardelor istorice. Perspectivele creșterii economice au încetinit de la criza financiară globală, iar inflația nu a fost învinsă în totalitate. Sistemele de amortizare fiscală au fost demontate, iar datoriile generează provocări majore pentru finanțele publice ale multor țări”, a declarat Kristalina Georgieva, la un eveniment al Institutului Consiliul Atlantic (Atlantic Council).

Directorul FMI a constatat că „încă se resimt efectele pandemiei”, în special în zona euro, unde relansarea economică este graduală, pe fondul persistenței tarifelor mari la energie, care generează productivitate slabă.

Pe termen mediu, proiecțiile de creștere economică rămân sub media istorică, fiind de puțin peste 3%.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed