FMI: Guvernele să limiteze deficitele bugetare, pentru a contribui la stabilizarea inflației

Un oficial din cadrul Fondului Monetar Internațional (FMI) a îndemnat, miercuri, guvernele din întreaga lume să acționeze determinat pentru limitarea cheltuielilor, avertizând asupra riscurilor obstrucționării eforturilor băncilor centrale de contracarare a inflației.

Vitor Gaspar, directorul Departamentului fiscal din cadrul Fondului Monetar Internațional, a îndemnat oficialii guvernamentali să înăsprească politicile fiscale, în contextul în care devine ”din ce în ce mai dificil ca națiunile din întreaga lume să echilibreze finanțele publice”.

”Timpul contează: cu cât mai rapid vor putea fi aplicate aceste măsuri în cât mai multe state, cu atât va fi mai bine, la nivelul alinierii politicilor fiscale și monetare”, a declarat Vitor Gaspar, într-un interviu acordat cotidianului Financial Times.

Disciplina fiscală ar contribui la consolidarea ”credibilității” băncilor centrale și ar reduce necesitatea majorării dobânzilor de referință, ceea ce ar avea ”un efect stabilizator” asupra piețelor financiare globale, a argumentat Vitor Gaspar.

Declarațiile oficialului FMI intervin în contextul în care costurile de creditare au crescut în întreaga lume, ca efect al politicilor monetare rigide aplicate de băncile centrale pentru contracararea inflației.

Un raport al Fondului Monetar Internațional publicat miercuri avertizează asupra tendinței creșterii deficitelor bugetare, ceea ce afectează ritmul activităților economice. Conform proiecțiilor actuale, datoriile guvernamentale cresc ”într-un ritm considerabil mai intens” decât înaintea crizei pandemiei, iar datele datoriilor guvernamentale globale se vor apropia de 100% din valoarea PIB-ului până la sfârșitul deceniului. Raportul intitulat ”Monitorul Fiscal” plasează Statele Unite pe primul loc în materie de performanțe fiscale slabe, în categoria economiilor avansate, cu un deficit bugetar de 8% în 2023.

Situația este dificilă și în zona euro. În urmă cu câteva zile, mai mulți membri ai Consiliului Guvernatorilor Băncii Centrale Europene au acuzat guvernele din zona euro că evită să aplice linia bugetară necesară susținerii eforturilor BCE de a reduce și a stabiliza inflația, atrăgând atenția asupra cheltuielilor excesive.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed