FMI: „Imigraţia este un element cheie în rezilienţa economiilor”

Economistul șef a făcut anunțul! Economia globală a demonstrat o rezilienţă neobişnuită, în pofida pandemiei şi a conflictelor armate care au avut loc în ultimii ani, iar imigraţia a fost o parte importantă a acestei rezilienţe, contribuind la creşterea capacităţii de producţie. Acestea sunt afirmaţiile făcute în cadrul unui interviu acordat EFE de economistul şef al Fondului Monetar Internaţional (FMI), Pierre-Olivier Gourinchas.

„Imigraţia a fost o parte importantă a rezilienţei unor economii avansate”, a spus el.

În ceea ce priveşte Statele Unite, Canada, Marea Britanie sau zona euro, a avut loc o creştere a ofertei de muncă, care a provenit în mare parte de la cetăţeni născuţi în alte ţări, o situaţie care „a sporit capacitatea de producţie a economiei”.

„De asemenea, a ajutat la atenuarea unei părţi din presiunea asupra pieţei muncii care a existat după pandemie”, a adăugat oficialul FMI, subliniind că rolul imigraţiei a servit şi ca ajutor „pe frontul luptei contra inflaţiei”.

Gourinchas a respins astfel discursurile unor personalităţi politice sau partide care militează pentru măsuri protecţioniste.

„Studiile pe care le-am făcut la Fond indică faptul că imigraţia tinde să fie un beneficiu net pentru economiile receptoare, creşte oferta de forţă de muncă şi stimulează inovarea”.

Săptămâna aceasta, FMI şi Banca Mondială au reuniunile de primăvară, la Washington, iar marţi Fondul Monetar a prezentat ultimul raport privind perspectivele economice. În acesta se face o descriere a scenariilor alternative la actualele perspective, a factorilor care ar putea majora creşterea, iar impulsionarea imigraţiei este unul dintre ei.

Dacă forţa de muncă în economiile avansate, în perspectiva 2030, s-ar majora cu 1% datorită imigraţiei, creşterea rezultată în ceea ce priveşte oferta de forţă de muncă ar putea adăuga 20 de puncte de bază la creşterea mondială, estimează FMI.

În perspectivele sale, Fondul a ridicat cu o zecime previziunile de creştere mondială, până la 3,2%, şi a subliniat „surprinzătoarea rezilienţă” a economiei, în pofida tensiunilor geopolitice determinate de războaiele din Ucraina şi Gaza şi a unei fragmentări geopolitice tot mai mari, care configurează o nouă ordine mondială. Dar, totodată, avertizează că o escaladare a conflictului din Orientul Mijlociu ar putea duce la o înrăutăţire în ceea ce priveşte creşterea, pe termen scurt şi mediu, mai scrie EFE.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed