x


 • EUR
  4.5988
  USD
  3.9154
 • 14° C
  Vremea
  Bucuresti
  Vant

  35 km/h
  Umiditate

  97%
  Presiune

  33695 hPa
string(8) "sanatate"

Focar de gripă aviară în Bucureşti. Virusul se poate transmite la om

Autorităţile Sanitar Veterinare au confirmat prezenţa virusului de gripă aviară H5N8 la pescăruşi descoperiţi pe lacul Griviţa din Bucureşti. Patru sectoare din Capitală sunt sub supraveghere. Virusul este transmisibil la om.

Author: Cristina Popovici | Sursa: Money.ro | Publicat: 10.02.2017, 14:38 | Actualizat: 10.02.2017, 14:38

Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti a confirmat prezenţa virusului H5N8, tulpina înalt patogenă, la pescăruşi găsiţi în zona lacului Griviţa din sectorul 1 al Capitalei, informează un comunicat al ANSVSA. În consecinţă, a fost stabilită o zonă de supraveghere de 10 km, în jurul locaţiei unde au fost găsite păsările respective, zona care include sectoarele 1,2,5 şi 6 din Bucureşti, şi localităţile Tunari, Otopeni, Corbeanca,Buftea, Mogoşoaia, Chitila, Dragomireşti Vale şi Chiajna.

 

De asemenea, au fost interzise târgurile, expoziţiile şi comercializarea păsărilor în pieţele din zona de supraveghere. Totodată, proprietarii de păsări domestice trebuie să aplice mai multe măsuri de prevenţie printre care să îşi ţină păsările închise în adăposturi, să separe raţele şi gâştele domestice de alte păsări de curte, să nu pună mâna neprotejată cu mănuşă pe cadavrele de păsări, şi să nu lase copiii să se joace cu păsări domestice sau sălbatice.

 

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, virusul H5N8 poate fi transmis omului, deşi probabilitatea ca acest lucru să se întâmple este mică.