AcasăEconomieFondul Suveran de Investiții a primit raport favorabil; până la finalul anului...

Fondul Suveran de Investiții a primit raport favorabil; până la finalul anului urmează să devină operațional

„Au fost făcute câteva amendamente (…) care vizează în special subiecte pe care le-am discutat la nivelul Comisiei Europene cu cei de la Eurostat și au spus că sunt acceptabile și vor face ca acest instrument să fie considerat în afara bugetului, ceea ce este foarte important. Amendamentele vizează în special modul în care statul desemnează în Consiliul de supraveghere reprezentanții săi, deci s-a stabilit clar că nu mai mult de doi reprezentanți din partea statului în Consiliul de supraveghere. De asemenea, din Fond vor face parte doar acele companii care sunt profitabile și un alt element important este acela legat de faptul că Fondul trebuie să fie acela care să decidă vizavi de vânzarea unui pachet de acțiuni la acele companii care sunt parte din Fond și nu statul, ceea ce este o abordare normală și logică”, a declarat Eugen Teodorovici.

 

 

Ministrul Finanțelor a precizat că „Fondul este obligat prin lege și mai departe prin celelalte documente – strategia fondului pe care o aprobă Guvernul, contracte de mandat care vor fi semnate cu cei din Consiliul de supraveghere, cu statul, cu AGA și nu numai – Fondul este obligat să acționeze prin interesul economic al României, deci nu poate să fie un risc, un derapaj de altă natură”.

 

 

Referitor la impactul bugetar, Teodorovici a spus că acesta a fost, și pentru acest an și pentru care urmează, estimat undeva la două miliarde și ceva de lei.

 

„Este un impact asumat și cred că trebuie să vedem și partea cealaltă care este foarte importantă – Fondul va începe să lucreze cât mai repede, va începe să producă în economie acele efecte pe care le dorim cu toții”.

 

 

Prinicipalele domenii de investiții pentru acest Fond vor fi atât în zona privată cât și în zona publică.

 

 

„Zona publică – avem parte de investiții pe care le tot discutăm de atâta timp: că vorbim de rutieră, de infrastructură. În zona privată – pe zona de producție în special ți este o zonă pe care eu am spus că trebuie să o încurajăm foarte mult. Să producem, să exportăm în afara României și chiar și afara spațiului european”, a mai arătat ministrul Finanțelor.

 

 

„Estimăm ca pâna la terminarea acestei sesiuni parlamentare să fie votul și în Camera Deputaților, iar după aceea, începând cu 1 iulie sau de la promulgarea în Monitorul Oficial să trecem la ceea ce însemană desemnarea acelor membri și structura operațională. La final de an, eu zic că va fi operațional”, a conchis Teodorovici.

Ultimele Articole