Fondurile mutuale: record de dezvoltare în plină recesiune

0

“A fost anul în care s-a consolidat dimensiunea de retail a industriei. Nu se mai poate spune că este vorba despre investitori singulari. Mai mult, cred că dinamica acestui sector nu are egal în domeniul serviciilor financiare, cel puţin”, spune Dragoş Neacşu, preşedintele executiv al Erste Asset Management România.

Cele mai mari randamente pe 2009 le înregistrează fondurile de acţiuni, Active Dinamic încheind anul cu o creştere de 104% a valorii titlului. Cel mai performant fond diversificat este Raiffeisen Benefit, cu 34%, iar BRD Concerto, cu 17,5%, este fondul de obligaţiuni cu cel mai mare randament din clasa lui. BCR Monetar şi Raiffeisen Monetar sunt câştigătorii clasei fondurilor monetare, cu randamente de 14,3%, respectiv 14%. La polul opus se află fondul de acţiuni Oportunităţi Naţionale, care nu a reuşit decât un randament de 1,7%. Randamentul fondului diversificat Aviva Investors Capital Plus este de 8,7%, iar cele ale fondurilor de obligaţiuni Aviva Investors Tezaur şi Stabilo sunt de 7,2, respectiv 7,9%.

Randamentele au fost calculate pe baza celor mai recente date disponibile.

Recesiunea economică nu a împiedicat totuşi dezvoltarea pieţei, ci mai curând a stimulat plasamentele investitorilor în fonduri. Forţa de vânzări a societăţilor de administrare care fac parte din grupuri bancare a venit în întâmpinarea aversiunii faţă de risc a investitorilor, promovând fondurile cu plasamente monetare, care acoperă mai mult de jumătate din activele de pe piaţă.

“Criza nu va fi o frână semnificativă pentru dezvoltarea acestei pieţe, cum n-a fost nici anul acesta, când a început deja un proces de convergenţă a datelor de piaţă cu potenţialul de dezvoltare. Acest potenţial este încă foarte mare şi este firesc ca numărul investitorilor să crească, în primul rând în fondurile cu grad redus de risc, dar mă aştept să sporească şi interesul pentru fonduri cu grad mai ridicat de risc”, spune Mihail Ion, preşedintele Raiffeisen Asset Management (RAM).

Anul 2009 a adus şi noi tipuri de fonduri pe piaţă. Singura listare la bursă din acest an a fost cea a primului fond cu capital garantat de pe piaţă (OTP Wise Ro), căruia îi va urma un al doilea la începutul anului viitor. Au fost lansate două fonduri denominate în euro, respectiv primul fond dedicat speculaţiilor (Piscator Audas) şi un nou fond dedicat plasamentelor în obligaţiuni (Raiffeisen Euro Plus).