Franks, FMI: E decizia Guvernului câţi bugetari disponibilizează. Eu nu pot da un număr exact

Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI în România, a declarat în legătură cu informaţiile din presă privind disponibilizările din sectorul bugetar că singurele informaţii pe care le are sunt cele date publicităţii de Guvern. “Din câte am înţeles eu, Guvernul a anunţat că doreşte să reducă numărul de angajaţi cu aproximativ 70.000 de oameni. Aceasta este cifra pe care o cunosc eu. Ar putea existe reduceri suplimentare anul viitor, dar va fi decizia statului. Cu cât mai multe reduceri anul viitor, cu atât mai mult vor avea spaţiu pentru creşteri salariale. Deja a fost o reducere anul acesta de 30.000 de bugetari,” a declarat Franks.

“Am căzut de acord cu Guvernul doar asupra fondului total de salarii. Şi le-am spus: vreţi să creşteţi salariile – atunci va trebui să disponibilizaţi mai mulţi angajaţi; sau creşteţi mai puţin salariile şi daţi afară mai puţini oameni. Este important ca Guvernul să aibă cât mai multă flexibilitate în politicile sale. De aceea nu vă pot da un număr exact al bugetarilor care vor fi disponibilizaţi,” a adăugat Jeffrey Franks.

Întrebat dacă există vreo responsabilitate pentru Guvernul român în ceea ce priveşte eliberarea celei de-a şasea tranşe din împrumut, Franks a precizat că statul trebuie să facă  o plată substanţială pentru a scădea valoarea arieratelor. ”Am cerut acum guvernului să facă o plată substanţială pentru a reduce arieratele înainte de a intra în şedinţa consiliului FMI, pentru a arăta că sunt serioşi. Este vorba despre aproximativ 1,9 miliarde de lei. Eu am încredere că această plată va fi făcută, şi cel mai probabil ea se va efectua către sistemul de sănătate, care este cea mai importantă zonă unde se înregistrează arierate”  a precizat Jeffrey Franks. El a precizat că cel mai probabil ţinta de deficit bugetar convenită pentru anul acesta va fi atinsă.

Jeffrey Franks consideră că prognoza de creştere economică de -1,9% în 2010 este cel mai bun scenariu la ora acuală pentru România. “Este cea mai bună prognoză. Este prognoza noastră centrală. Sunt mai mulţi factori care au determinat acest scenariu mai rău decât cel anunţat anterior: inundaţiile, care vor avea un impact negativ considerabil asupra PIB-ului, incertitudinile din regiune, şi un al treilea motiv este că nu vedem o recuperare a cererii interne din România pe cât de repede anticipam iniţial,”  a adăugat Franks. Şeful misiunii FMI în ţara noastră a ţinut să precizeze că România nu este singura ţară din regiune care încă recuperează şi încearcă să iasă din recesiune, dând ca exemplu prognozele de creştere economică din Croaţia -2% şi din Bulgaria – 0%.

Întrebat cum va reuşi România să reducă deficitul bugetar anul viitor la 4,4%, Jeffrey Franks a precizat că “măsurile care au fost luate de Guvern în iunie generază economii la buget de 2,25% din PIB. Dacă aceste măsuri vor fi păstrate şi anul viitor veţi fi foarte aproape de a atinge ţinta.” El a adăugat că “nu există spaţiu pentru creşteri foarte mari de salarii, şi nici pentru noi iniţiative scumpe.”

În ceea ce priveşte impactul măsurilor luate de Guvern în iunie asupra populaţiei, Franks consideră este normal ca cetăţenii să fie frustraţi, dar să aibă totuşi în vedere că aceste măsuri au salvat ţara de la un dezastru fiscal. “Frustrarea populaţiei este de înţeles. Nu au existat alegeri uşoare. Orişice alegere pe care Guvernul urma să o ia avea să fie dureroasă pentru români. Înţeleg îngrijorarea, dar dacă nu făceam nimic era mult mai dureros. Puteam ajunge într-un dezastru fiscal şi nu puteam lăsa să se întâmple acest lucru. Măsuri dure acum previn dureri mai mari mai târziu,” a precizat reprezentantul Fondului Monetar Internaţional.

Şeful misiunii FMI în România a precizat că vor urma şi alte tranşe suplimentare după cea din semptembrie. “Va fi o tranşă care va putea fi disponibilă în decembrie, apoi în martie, şi ultima tranşă la sfârşitul programului. Cred că fiecare tranşă va fi în valoare de 700-800 de milioane de euro.”

Întrebat dacă va fi semnat un nou acord cu Fondul Monetar Internaţional după ce va fi încheiat cel curent, Franks a precizat că acest lucru este foarte posibil. “Nu am discutat în detaliu această problemă cu Guvernul. Am convenit că este prea devreme acum, aşa că vom vorbi despre acest lucru la finalul anului, sau la începutul anului viitor. Bineînţeles că este foarte probabil ca acest nou acord să fie încheiat. Este de datoria FMI să ajutăm acele ţări care au nevoie de ajutor. ”

Citeşte şi:
FMI: Guvernul trebuie să reînceapă în forţă privatizările. Ce mai are statul de dat
FMI: Guvernul a concediat până acum peste 30.000 de bugetari. În septembrie urmează profesorii

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed