Geoană, despre situația din Orientul Mijlociu: „Riscul să se agraveze în ceva și mai semnificativ este real”

0

Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, aflat la Torino a acordat un interviu publicației „La Stampa”. Acesta a fost întrebat cât de mare este riscul ca situația din Orientul Mijlociu să scape de sub control. Mircea Geoană a spus că riscul ca situația să se agraveze este real.

„Condamnăm cu fermitate escaladarea iraniană cu atacuri masive asupra Israelului noaptea trecută. Cerem moderație, pentru că riscul ca situația să se agraveze în ceva și mai semnificativ este real. Trebuie să ne asigurăm că situația nu scapă de sub control. De aceea, respectăm dreptul Israelului și al oricărei țări de a se auto-apăra. A fost un atac masiv, dar trebuie să ne asigurăm că dăm dovadă de reținere și că nu punem și mai mult gaz pe foc într-o situație deja foarte tensionata”, a declarat Mircea Geoană.

De asemenea, secretarul general adjunct al NATO a fost întrebat ce interes ar avea Iranul și aliații săi, Rusia și China, să declanșeze un război mondial chiar acum. Mircea Geoană a răspuns că nicio țară nu poate beneficia de un alt război major în Orientul Mijlociu.

„Cred că toți actorii internaționali responsabili fac apel la reținere. Israelul a cerut o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU. China a făcut apel la dezescaladare. Indiferent dacă vedem lucrurile diferit, nicio țară nu poate beneficia de un alt război major în Orientul Mijlociu, după un război atât de oribil și de lung în Ucraina. Prin urmare, încurajăm cu tărie pe toată lumea să de-escaladeze. Și dacă au o relație specială cu Iranul, cred că Moscova, Beijingul și alții, ar trebui să exercite presiuni pentru a se asigura că înțeleg că este un risc foarte dăunător pentru propriile interese. Problema este foarte serioasă. Vorbind de China, de exemplu, este clar că și comerțul global le servește”, a afirmat secretarul general adjunct al NATO,