x


 • EUR
  4.5988
  USD
  3.9154
 • 15° C
  Vremea
  Bucuresti
  Vant

  29 km/h
  Umiditate

  93%
  Presiune

  33661 hPa
string(8) "sanatate"

Gheorghe Burnei a recunoscut că a luat şpagă de la părinţii copiilor operaţi

Celebrul medic ortoped Gheorghe Burnei, de la Spitalul Marie Curie din Capitală, a recunoscut, în faţa judecătorilor care au decis plasarea sa în arest la domiciliu, că a primit mită de la părinţii copiilor operaţi.

Author: Cristina Popovici | Sursa: Adevarul | Publicat: 13.12.2016, 20:49 | Actualizat: 13.12.2016, 20:49

Şeful Clinicii de Ortopedie a Spitalului Marie Curie din Capitală, profesorul Gheorghe Burnei a recunoscut în faţa instanţei care a decis plasarea acestuia în arest la domiciliu că a primit mită de la părinţii unora dintre copiii pe care i-a operat. Procurorii au găsit la percheziţiile făcute în biroul şi la locuinţele doctorului peste 13.000 de lei, 5.000 de euro şi 750 de dolari. Mai mult, anchetatorii şi-au bazat acuzaţiile pe înregistrări video în care se vede cum părinţii îi dau bani chirurgului.

 

În imaginile surpinse de procurori se vede cum Gheorghe Burnei, a luat numai într-o lună de 15 ori mită. Întrebat însă de instanţă dacă ştie de câte ori a primit bani de la părinţi, doctorul a spus că nu-şi aminteşte, lăsând de înţeles că este o obişnuinţă fiind recunoscut ca unul dintre cei mai buni chirurgi ortopezi.

 

Acesta a fost unul dintre motivele pentru care judecătorii de la Tribunalul Bucureşti au decis plasarea profesorului în arest la domiciliu. Un alt motv a fost acela că „prin activitatea sa, Gheorghe Burnei prezintă un pericol concret pentru starea de sănătate sau chiar pentru viaţa pacienţilor săi minori”. Mai exact, procurorii Parchetului Capitalei care instrumentează acest caz susţin că medicul ortoped ar fi făcut experimente pe micii pacienţi fără ca părinţii să ştie acest lucru. Zeci de astfel de cazuri sunt cercetate acum de anchetatori.

O problemă de sistem

 

Specialiştii susţin că plicul dat medicului în România este o problemă de sistem. Prin urmare soluţia este tratarea cauzei, nu a afectului aşa cum se procedează deocamdată. „ Se dădea şpagă la medic şi înainte de 1989, numai că atunci se dădea un cartuş de Kent, o cafea, ouă, găini, ce avea omul pe acasă. Medicii nu aveau salarii decente nici atunci. Sistemul actual nu e la nivelul pieţei reale. Când ai o boală de sistem trebuie să o rezolvi la nivel de sistem, nu la nivel punctual”, a explicat, pentru ”Adevărul”, sociologul Alfred Bulai.

 

Avem nevoie de medici, nu de zei

 

Şi sociologul Mircea Kivu afirmă că este nevoie de o reformă a sistemului. „Noi nu avem nevoie de zei, avem nevoie de medici. Medicii sunt şi ei oameni cu calităţi şi cu defecte. Sigur că e o problemă în sistemul medical. Faptul că sunt plătiţi prost justifică într-un fel rotunjirea veniturilor de la pacienţi, dar asta nu e în regulă. Este nevoie de o reformă a sistemului. E un mecanism foarte pervers. În anumite instituţii, cum ar fi la primărie, poţi să spui că nu vrei să dai mită orice ar fi, chiar dacă stai zece ore la coadă, dar în situaţiile de sănătate nu prea îţi permiţi să mai ai principii. În toată lumea civilizată medicii câştigă cel mai bine”, a explicat Mircea Kivu.