Greenpeace: Turcia, în prag de dezastru ecologic

0

Reprezentanţii Greenpeace spun că scurgerea ar duce la un dezastru şi ar avea consecinţe devastatoare asupra tuturor formelor de viaţă din sat.

 

Cianura este una dintre cele mai toxice substanţe chimice de pe Pământ şi are un efect foarte rapid. Acest lucru înseamnă că dacă şi ultimul baraj se va rupe, deversarea a 15 milioane de metri cubi de cianură va avea consecinţele fatale, provocând un dezastru ecologic ireversibil şi fatal, avertizează organizaţia pentru protecţia mediului.

 

Greenpeace solicită Ministrului Mediului:

 

– Să publice toate informaţiile şi rezultatele analizelor de probe pentru a asigura o transparenţă totală. De asemenea, planul de acţiune şi de gestionare a acestei crize trebuie anunţat public imediat.

 

– Să declare zona ca fiind zonă de urgenţă şi să evacueze satele aflate în pericol până când riscul va fi eliminat.

 

– Să verifice sănătatea locuitorilor din zonă, pentru a avea garanţia că satele nu au fost deja contaminate.

 

– Să oprească toate operaţiunilefabricii, iar aceasta să fie închisă definitiv.

 

– Să aplice sancţiuni companiei Eti Gumus AS pentru că aceasta a pus sănătatea publicului în pericol şi nu a gestionat eficient incidentul.

 

– Toate celelalte mine de aur şi argint din ţară care lucrează cu cianură pun sănătatea oamenilor în pericol. Greenpeace cere ca aceste fabrici şi planurile de a deschide noi mine să fie oprite.

 

Accidente similare au creat pagube imense, în Ungaria, acum un an, în România acum 11 ani şi in Filipine acum 5 ani. Istoria se repetă în Kutahya, Turcia. Greenpeace solicită eliminarea acestor substanţe chimice toxice din vieţile şi activitatea oamenilor, de vreme ce toate riscurile şi pericolele sunt cunoscute şi au existat deja accidente foarte grave.