Grevă şi manifestaţii în Grecia, împotriva unui proiect de reformare a Codului Muncii, denunţat de sindicate ca subminând drepturile salariaţilor şi crescând pe ascuns programul de muncă

0
40
Grevă şi manifestaţii în Grecia, împotriva unui proiect de reformare a Codului Muncii, denunţat de sindicate ca subminând drepturile salariaţilor şi crescând pe ascuns programul de muncă

Această manifestaţie – la care au participat cel puţin 10.000 de persoane, în faţa Parlamentului – coincide cu o zi de grevă naţională organizată la apelul principalelor sindicate atât din sectorul public, cât şi privat, care a oprit circulaţia mijloacelor de transport în comun şi a feriboturilor.

24h general in . Thousands join protest in Athens against the conservative government’s draft labor bill.

— Savvas Karmaniolas (@savvaskarma)

Acest proiect de lege urmează să fie examinat în Parlament luna aceasta.

”Nu va trece”, militează sindicatul din sectorul public ADEDY.

La prezentarea proiectului, în mai, Guvernul conservator al lui Kyriakos Mitsotakis a anunţat că această reformă urmează să permită o modernizare a unei legislaţii a muncii ”depăşită”, elaborată în urmă cu decenii, pe când nu exista Internetul, iar muncitorii munceau după un program fix la birou sau în fabrică.

Guvernul consideră că prin acest proiect de lege le oferă angajaţilor mai multă flexibilitate în a-şi organiza programul de muncă şi că luptă împotriva exploatării, neplăţii orelor de muncă suplimentare şi a muncii la negru, care a contribuit la formarea unei vaste economii subterane în Grecia.

unul dintre cele mai contestate elemente ale acestei reforme este posibilitatea de a munci până la zece ore în anumite zile şi de a compensa acest lucru prin alte zile cu un program de muncă mai scurt.

Sindicatele denunţă faptul că angajatorii au să profite de acest lucru pentru a-şi obliga salariaţii să muncească după un program de muncă prelungit.

”Nu vă atingeţi de ziua de muncăde opt ore”, proclama o banderolă desfăşurată la Ministerul Muncii, în centrul Atenei.

Potrivit criticilor, Guvernul caută totodată să crească programul de muncă zilnic la zece ore, să desfiinţeze săptămâna de muncă de cinci zile, să facă astfel încât acorduri colective de muncă să devină caduce şi ca grevele să fie mai greu de organizat.

Partidul Syriza (stânga) denunţă proiectul de lege drept o ”monstruozitate” şi cere Guvernului să-l retragă.

”Nu ne vor trimite în secolul al XIX-lea!”, avertizează fosta formaţiune aflată la putere.

Această reformă introduce totodată un drept la deconectare şi creează o ”hartă a muncii digitale” care permite o supraveghere a timpului real de muncă al angajaţilor.

Proiectul de lege creşte la 150 numărul orelor de muncă suplimentare autorizate anual.