Grila taxei auto 2010: Calculează singur ce taxă de poluare vei plăti anul viitor

 

Aici găseşti calculatorul oficial de taxă auto de la Ministerul Finanţelor. Aici găseşti grila taxei auto pe 2011

Eliminarea excepţiei pentru maşinile euro 4 este cea mai importantă modificare a taxei auto şi produce efecte foarte curioase: taxa pentru un Logan ajunge să fie mai mare decât cea plătită pentru un Volkswagen Golf din 2005, care pare a fi maşina second-hand preferată a românilor.

Astfel, pentru Dacia Logan de 1,4 litri se va plăti o taxă 489 de euro. Practic, de la 1 ianuarie, cel puţin din perspectiva taxei, va fi mai avantajos să achiziţionezi un Volkswagen Golf de 1,6 litri din 2005, care va avea o taxă de doar 462 de euro, conform calculelor MONEY.ro.

Se întâmpla aşa pentru că maşina germană are mai puţine emisii de carbon (150 de grame de emisii pe kilometru faţă de 166 de grame la Logan).

Pâna la 120 de grame de dioxid de carbon nu se iau în calcul emisiile la stabilirea taxei pentru maşinile euro 3 şi euro 4. Pentru euro 2, euro 1 şi non euro oricum nu se luau în considerare emisiile.

În plus, Loganul mai pierde în faţa VW pentru că la prima înmatriculare este maşină nouă. Pentru maşina nouă nu se aplică nici o cotă de reducere. Însă începând de la o lună vechime da. Astfel, pentru o maşină veche de un an, reducerea din taxa calculată este de 13%. La cinci ani inclusiv ajunge la 38%, iar cele de peste 14 ani beneficiază de o reducere de taxă de 90%. Pare tentant să plăteşti doar 10% din taxă, însă suma efectivă de plată rămâne mare din cauza celorlalţi indici de calcul.

Şoc pentru Hyunday

Cel mai bine vândută maşină de import din România va avea cel mai mult de suferit după ce iese de sub taxa zero.
Pentru modelul Accent, de 1,4 litri, pentru care acum taxa auto este zero, din cauza emisiilor mari de dioxid de carbon, taxa auto va fi de nu mai puţin de 608 euro.

Calculeaţi singur taxa de poluare cu ajutorul noilor grile valabile pentru 2010Formula de calcul pentru maşinile cu normele de poluare Euro 3 şi Euro 4

Suma de plată = [ (A x B x (30/100)) + (C x D x (70/100))] x (100 – E)/100,

Unde:
A = valoarea combinată a emisiilor de CO2, exprimată în grame/km;
B = taxa specifică, exprimată în euro/1 gram CO2, prevăzută în primul tabel.
C = cilindree (capacitatea cilindrică);
D = taxa specifică pe cilindree, prevăzută în al doilea tabel;
E = cota de reducere a taxei, prevăzută în al treilea tabel;

Formula de calcul pentru maşinile cu normele de poluare non – Euro, Euro 1 sau Euro 2:

Suma de plată = C x D x (100 – E)/100

Unde:
C = cilindree (capacitatea cilindrică);
D = taxa specifică pe cilindree, prevăzută al doilea tabel;
E = cota de reducere a taxei, prevăzută în al treilea;

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed