Guvernele incearca sa limiteze dezastrul prin atenuarea pierderilor de venit suferite de noii someri

In pofida riscului de a parea ca isi contrazic propriile politici anterioare, mai multe guverne au anuntat o revenire in forta a statului, printr-o relansare a investitiilor publice in infrastructura sau prin ajutoare masive pentru industrii cu forta de munca numeroasa, ca industria constructoare de automobile sau, in India, industria textila.

“Oamenii care nu au nici o vina pentru aceasta criza, dar care isi vor pierde locul de munca si li se vor diminua veniturile trebuie sa fie ajutati”, a spus inca din toamna directorul general al Biroului International pentru Munca (BIT), Juan Somavia. Dupa parerea sa, criza de pe piata muncii a aparut inainte de criza financiara, dat fiind ca “ponderea fortei de munca in produsul intern brut scade in numeroase tari”, obligandu-i pe salariati sa se indatoreze, in special pentru a-si achita cheltuielile cu locuinta.

Deocamdata, guvernele apeleaza la o gama de masuri utilizate si in trecut: prime sau reduceri fiscale pentru patronii care fac angajari de personal (Suedia, Marea Britanie, Japonia, SUA), reducerea sau reportul taxelor sociale patronale (Franta, Suedia, Germania) etc.

Aceste politici, care nu sunt coordonate intre diferitele state, incearca sa sparga cercul vicios al somajului, care determina o scadere a consumului, apoi a activitatii, alimentand si mai mult somajul, saracia, economia subterana si tensiunile sociale. Alte metode clasice in vreme de criza sunt cresterea numarului de contracte subventionate de stat (Franta), prelungirea termenului pe care se acorda indemnizatia de somaj, in vigoare in Statele Unite si Japonia si recomandata de Comisia Europeana celor 27 de state membre.

Pe termen scurt, dar in mod spectaculos, autoritatile publice au deschis poarta somajului tehnic, pentru care se acorda indemnizatii sporite, pentru a evita concedierile si inchiderea uzinelor (in special in Franta, Germania, Olanda). Ca raspuns la criza, unele tari, ca Italia si Spania, intentioneaza sa vina in sprijinul salariatilor ramasi fara lucru si incapabili sa isi ramburseze creditele imobiliare. “Intrebarea este daca vom reusi sa ajutam pe toata lumea in acelasi timp”, a precizat pentru AFP Stefano Scarpetta, specialist in probleme de munca la OCDE, referindu-se in special la Japonia si Italia, unde protectia somerilor este destul de “slaba".

In Statele Unite, unde reteaua de asistenta sociala nu ii acopera pe multi dintre salariati, democratii au promis mai multe sute de miliarde de dolari pentru a crea sau pastra trei sau patru milioane de locuri de munca. ‘Fara acest plan de relansare (…) somajul ar putea exploda la circa 12 la suta’.

In China, dupa anuntarea in toamna a unui plan colosal de relansare, Beijingul a decis sa achite o prima exceptionala unor milioane de defavorizati. “Presiunea pe piata muncii este enorma, riscul social este la fel de mare in China, ca si socul financiar in restul lumii”, a apreciat Dong Tao, de la Credit Suisse din Hong Kong.
 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed