x


  • EUR
    4.8730
    USD
    4.1103
string(8) "economie"

Guvernul a adoptat un memorandum prin care se alocă 62 de milioane de euro pentru crearea de capacităţi medicale mobile

Autor: Money.ro | Sursa: news.ro | Publicat: 23.10.2020, 11:48

“Tot în domeniul sanitar a fost adoptat un memorandum pentru redeschiderea unui apel de proiecte din fonduri europene pentru realizarea de unităţi mobile, capacităţi medicale mobile, la nivelul unor unităţi de sănătate publică. Prin acest memorandum se alocă o sumă suplimentară de 62 de milioane de euro pentru crearea de capacităţi medicale mobile în vederea combaterii răspândirii infecţiilor cu coronavirus şi containere de logistică medicală. Este un apel de proiecte în cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare”, a afirmat Dancă.

El a menţionat că din bugetul de 62 de milioane de euro jumătate merge la Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă.

“Din acest buget suplimentat de 62 de milioane de euro, 32 de milioane de euro vor fi alocate către Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, iar diferenţa de 30 de milioane de euro vor fi alocate pentru realizarea pe astfel de capacităţi mobile la nivelul unor spitale de urgenţă judeţene din mai multe zone din ţară. Aş menţiona în acest sens Bucureşti, Timişoara, Iaşi, Cluj, Mureş, Craiova, Constanţa, Bihor, Bacău şi Vrancea. Practic, în cadrul acestui apel de proiecte autorităţile locale care au în gestiune spitalele judeţene respective vor putea crea capacităţi mobile medicale ataşate spitalelor de urgenţă. De exemplu, în cazul spitalelor de urgenţă menţionate se poate ataşa o secţie mobilă, o capacitate mobilă de terapie intensivă, cum este cazul la spitalul din Focşani, spitalul din judeţul Vrancea. La fel se întâmplă şi în celelalte judeţe, vor putea fi astfel create unităţi practic mobile de servicii medicale de terapie intensivă necesare în această perioadă”, a explicat şeful Cancelariei primului ministru.

Asociaţia ”Dăruieşte Viaţă” a cerut, joi, Ministerului Fondurilor Europene ca şi ONG-urile şi entităţile medicale publice să poată accesa fonduri europene pentru construcţia de unităţi modulare. În acest sens, organizaţia solicită modificarea Ghidului Solicitantului, unde au fost trecute doar IGSU şi MApN ca posibili benficiari ai acestor fonduri.