Guvernul britanic a iniţiat o serie de măsuri pentru relansarea pieţei imobiliare

0
Guvernul britanic a iniţiat o serie de măsuri pentru relansarea pieţei imobiliare

 
Piaţa imobiliară din Marea Britanie este în criză: preţurile au scăzut cu peste 20% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. În aceste condiţii, guvernul a iniţiat o serie de măsuri de relansare. Prima este scutirea de la plata taxei de timbru pentru proprietăţile sub 175.000 de lire, echivalentul a 218.000 de euro. Măsura se aplică de la 3 septembrie şi este valabilă timp de un an.

În condiţiile în care până acum se aplica o taxă de 1% pentru bunurile imobiliare între 125.000 şi 250.000, scutirea le va aduce cumpărărtorilor o economie de 1.750 de lire. Deşi măsura afectează doar una din zece tranzacţii, bugetul pierde peste 600 de milioane de lire.

Rămân în vigoare taxa de 1% pentru imobilele sub 250.000, taxa de 3% pentru cele între 250.000 şi 500.000 de lire şi de 4% pentru cele care depăşesc această valoare.

Guvernul mai spune că va cheltui circa un milion de lire ca să ajute cumpărătorii aflaţi la prima achiziţie şi pe cei în incapacitate de plată a creditelor ipotecare. Executivul de la Londra permite asociaţiilor de proprietari să cumpere imobile pe care să le închirieze apoi celor rămaşi fără case.

Măsura legislativă nu-i impresionează pe specialişti, care spun că scutirea de la plata taxei nu va rezolva criza de pe piaţa imobiliară, deoarece condiţiile de creditare rămân restrictive. În opinia lor, tranzacţiile s-ar fi dinamizat dacă scutirea s-ar fi aplicat timp de un an pentru toate tipurile de proprietăţi.

Agenţii imobiliari cred că de pe urma scutirii vor câştiga cumpărătorii din provincie, unde peste 41% dintre proprietăţi costă sub 175 de mii de lire. În Capitală, doar 11% dintre imobile se vând sub acest preţ. În Marea Britanie, preţul mediu al unei locuinţe era, în iulie, de 177.231 de lire, potrivit datelor publicate de Halifax, banca specializată în credite imobiliare.