Guvernul bulgar a demisionat

„Puterea ne-a fost dată de către popor, astăzi i-o dăm înapoi”, a declarat Boiko Borisov, şeful cabinetului de la Sofia.

 

„Nu pot să stau să mă uit la Podul Vulturilor însângerat”, a adăugat premierul, referindu-se la o intersectie din centrul Sofiei unde au avut loc ciocniri sângeroase între poliţie şi protestari. „Fiecare picătură de sânge este o ruşine pentru noi. Am făcut tot ce am putut în aceşti patru ani”, a mai spus Borisov.

 

 

„Nu voi lua parte la un guvern sub conducerea căruia poliţia bate protestatari”, a declarat Borisov.

 

Aproximativ 100.000 de persoane din peste 35 de oraşe au participat, duminică, la cele mai ample acţiuni de protest din ultimii 16 ani din Bulgaria. Pentru prima dată după iarna lui 1996, când valul de proteste a dus la demisia guvernului socialistului Jan Videnov, artere rutiere şi intersecţii importante din întreaga ţară au fost blocate, duminică, de protestatari nemulţumiţi faţă de creşterea facturilor la energie electrică.

 

Organizatorii protestelor au acordat guvernului un ultimatum de o săptămână pentru a le fi satisfăcute revendicările. Principala revendicare a protestatarilor a fost renaţionalizarea celor trei societăţi de distribuire a energiei electrice, deţinute în prezent de companiile cehe CEZ şi EnergoPro şi cea austriacă EVN. Protestele continuă de mai bine de o săptămână, transformându-se din acţiuni sociale în manifestaţii antiguvernamentale. În seara zilei de luni, câteva mii de protestatari au manifestat pe străzile marilor oraşe, cerând demisia premierului Boiko Borisov. La Sofia s-a ajuns la ciocniri între mulţimea de manifestanţi şi poliţie, fiind rănite 11 persoane. Alte 11 au fost reţinute de forţele de ordine.

 

Borisov a încercat să reducă tensiunea socială prin demiterea ministrului de finanţe Simeon Diankov. Demisia lui Diankov, care ocupa şi funcţia de vicepremier, a fost prezentată luni, dar nici asta nu a oprit protestele. Marţi, Parchetul din Bulgaria a anunţat că va recomanda revocarea licenţei societăţii de distribuire a energiei electrice CEZ.

 

În aceste condiţii, cel mai probabil vor fi organizate alegeri anticipate în aprilie. În mod normal, alegerile parlamentare erau programate pentru luna iulie, dar în ultimele zile ţara a fost cuprinsă de proteste sociale de amploare.

 

Potrivit ultimelor sondaje de opinie, partidul GERB, de centru-dreapta, al premierului Boiko Borisov şi-a pierdut o mare parte din susţinători şi în prezent are şanse egale cu socialiştii fostului premier Serghei Stanişev.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed