Guvernul vrea să încaseze 421 mil. lei din impozit pe tichete de masă şi drepturi de autor

Prognozele sunt indicate într-un set de documente redactate de Ministerul Finanţelor privind impactul calculat al impozitelor aplicate asupra tichetelor de masă şi drepturilor de autor.

Documentele relevă că Guvernul se aşteaptă ca impozitarea tichetelor de masă, începând cu 1 iunie, să aibă un impact pozitiv asupra nivelului încasărilor de 345 milioane lei la nivelul a şase luni ale anului 2010, date bazate pe faptul că în 2009 au fost distribuite 499,4 milioane tichete cu o valoare totală de 4,2 miliarde lei.

Valoarea medie a tichetelor de masă în anul 2010 este 8,72 lei/tichet.

În ceea ce priveşte impozitarea veniturilor din drepturi de autor, Guvernul anunţă introducerea pentru acestea a cotelor de contribuţii de asigurări sociale de stat şi estimează că impozitarea va genera în ultimele şase luni ale anului încasări suplimentare de 65 milioane lei, respectiv 0,012% din PIB.

„Se consideră introducerea cotelor de contribuţii de asigurări sociale de stat, a altor contribuţii pentru angajat şi angajator. Impactul estimat este de 0,012% din PIB în 2010 (6 luni), respectiv 65 milioane lei”, se arată în document.

Guvernul anunţă totodată diminuarea cheltuielii deductibile de la 40% la 25% în cazul drepturilor de proprietate intelectuală, cu încasări estimate la 11 milioane lei.

Guvernul s-a angajat, prin memoramdumul suplimentar de înţelegere convenit cu FMI şi UE, să extindă baza de impunere pentru impozitul pe venit incluzând şi tichetele de masă, veniturile din câştigurile de capital, inclusiv dobânzile la depozitele bancare, şi plăţile compensatorii şi să elimine scutirile de la impozitul pe venit acordate programatorilor din domeniul IT.

Ministrul Finanţelor a anunţat totodată impozitarea cu 16% a veniturilor din drepturi de autor, activităţi bursiere, a dobânzii produse de depozitele bancare, a persoanelor fizice autorizate, a contractelor de mandate.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed